Доступність посилання

ТОП новини

Навколо майбутнього візиту Папи в Україну


Навколо майбутнього візиту Папи в Україну

Прага, 16 травня 2001 - Сьогодні біля Верховної Ради має відбутися акція протесту проти візиту в Україну Папи Римського. Її організатори – Союз Православних Братств. Цю акцію підтримують Слов’янська партія, Конгрес російських організацій України, а також ЗУБР. Наступного місяця глава Ватикану відвідає Україну, де переважна більшість православних віруючих, поділені між трьома церквами і мають різні почуття щодо візиту Папи на їхню землю. Оглядачі побоюються, аби в Україні не повторився грецький варіант, коли минулого тижня під час візиту Глави Римо-католицької церкви Івана Павла 2 до Греції, тамтешні православні християни, які становлять переважну більшість віруючих, протестували проти його присутності в цій країні і звинувачували Ватикан у сприянні розколу між християнами.

23-26 червня Понтифік здійснить омріяний ним візит до України. І хоча це державний візит на запрошення українського уряду, суперечки навколо нього не вщухають, ані в Україні, ані в Росії, де Московський Патріархат за жодних умов не хоче йти на діалог з Ватиканом.

За останніми соціологічними даними, більшість українців або схвалюють візит Папи, або взагалі не цікавляться ним. На Західній Україні, особливо у Львові, громадськість чекає Понтифіка з нетерпінням: місцева преса щодня повідомляє подробиці його перебування в Україні, на вулицях люди часто обговорюють цю тему, висловлюючи сподівання на примирення двох церков. У розмові з нашим кореспондентом львівська студентка сказала, що було б добре мати в Україні єдину християнську церкву. Інший перехожий у Львові висловив думку, що здатність Івана Павла 2 знаходити порозуміння з іншими релігіями й культурами може стати доброю наукою українським християнам з різних церков.

В інтерв’ю Радіо Свобода речник Греко-католицької церкви в Україні отець Кен Новаківський повідомив, що Іван Павло Другий проведе дві окремі служби, за римським обрядом - у Києві й за грецьким - у Львові. На його думку, українська влада поставилася до візиту Папи з великим ентузіазмом. “З першого дня, коли було оголошено про візит Папи український уряд всіляко підтримує нас. Спеціальні оргкомітети, що діють у Львові та Києві дуже добре співпрацюють з місцевою адміністрацією.”

Речник греко-католицької церкви також повідомив, що особливу увагу приділено питанням безпеки Папи Римського і стану його здоров’я. Українським властям дуже складно організовувати цей візит: слід підготувати місця для проведення мес, забезпечити велику кількості паломників харчами і подбати про транспорт, адже і київська і львівська меси проводитимуться поза містом. За попередніми підрахунками, близько одного мільйону людей візьмуть участь в масових заходах на привітання Понтифіка в Україні. Далі отець Новаківський: “Зараз ще важко сказати, скільки людей приїде на цю подію, але за нашою інформацією, багато греко-католиків приїде з Польщі, Білорусі, Росії, також з Казахстану й Угорщини. Дуже багато людей прибуде зі Сполучених Штатів, Канади, із Західної Європи”.

В Україні лише 10 відсотків населення вважає себе католиками; хоча і підпорядковуються Папі, вони дотримуються православних обрядів. Дві з трьох українських православних церков – Автокефальна і Київського патріархату готові зустрітися з Папою, але представництво Московського патріархату в Україні відмовляється вести ділог з Ватиканом. Минулими вихідними у Москві понад одна тисяча православних протестували проти візиту Івана Павла 2 в Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG