Доступність посилання

ТОП новини

“День катастрофи” в країнах Арабського світу


“День катастрофи” в країнах Арабського світу

Прага, 16 травня 2001 - Палестино-ізраїльський конфлікт з кожним днем дедалі розпалюється:сьогодні під час ізраїльського рейду на палестинській території вбито 14-ти річного палестинського хлопчика; раніше цього тижня ізраїльські вояки застрелили 5-ох палестинських поліцейських; уряд Аріеля Шарона зазнає більшої критики з боку Європейського Союзу за сприяння розпаленню конфлікту, з початку якого у вересні загинуло 540 осіб. Тимчасом в низці арабських держав відзначили День катастрофи – день створення держави Ізраїль 53 роки тому, а для палестинців день початку їхнього вигнання з окупованих Ізраїлем територій.

Вбивство ізраїльського хлопчика сталося наступного дня після відзначення у вівторок Накба. Так називають араби День катастрофи, пов’язаний із заснуванням Ізраїлю і початком масового виселення палестинців з їхніх земель. Цього дня в арабських країнах пройшли анти-ізраїльські мітинги на підтримку палестинців. На них лунали заклики до арабських лідерів припинити усі зв’язки з Ізраїлем. Учасники протестів вимагали від Ясіра Арафата перервати мирний процес і розпочати бойовий наступ на Ізраїль. “Палестина – арабська, а не сіоністська держава” – мовилося на одному з транспарантів, розгорнутих біля будинку Ліги Арабських народів у Каїрі. Представники анти-ізраїльських організацій передали меморандум генеральному секретареві Ліги Арабських Народів із закликом прилюдно висловити підтримку палестинському повстанню. Інформаційні агенства повідомили про початок збору одного мільйону підписів під закликом сформувати міжнародний комітет для дослідження “ізраїльської расисткої агресії” проти палестинців і розміщення миротворчого контингенту для забезпечення порядку на Західному березі Йордану. Ці підписи мають надіслати Генеральному секретареві ООН Кофі Аннану.

У Лівані, де проживає понад 350 тисяч палестинських біженців, у маршах протестів проти Ізраїлю взяли участь бойовики спеціальних бригад Аль-Агса, що несуть відповідальність за останні напади на ізраїльські поселення, а також члени Демократичного Фронту Визволення Палестини, які спалили ізраїльський прапор біля приміщення ООН в Бейруті. Неподалік представництва ООН у столиці Сирії Дамаску демонстранти вимагали, аби міжнародна спільнота виконувала 194 резолюцію Організації Об’єднаних Націй, яка закликає забезпечити право палестинців повертатися на свої землі. Голова Палестинської автономії Ясір Арафат у зверненні до арабського населення сказав, що більше ніж чотирьом мільйонам палестинських біженців повинно бути дозволено повернутися додому. Ізраїль відкидає цю вимогу і вважає, що палестинці хочуть знищити ізраїльську державу разом з її 5-ти мільйонним населенням.

Під час вчорашніх подій до відзначення палестинцями Дня катастрофи на Західному березі Йордану і в Смузі Ґаза 4-ох палестинців та 1 ізраїльтянку вбито та ще загалом понад 200 осіб поранено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG