Доступність посилання

ТОП новини

Спільну валюту Європейського Союзу «Євро» надруковано


Спільну валюту Європейського Союзу «Євро» надруковано

Брюссель, 17 травня 2001 - У цей четвер Комісія Європейського Союзу в Брюсселі оголосила про те, що цього тижня група підприємств, які виготовляли банкноти та монети спільної європейської валюти «ЄВРО» завершила виробництво необхідної кількості грошей. Банкноти та монети «ЄВРО» ввійдуть в обіг в країнах Європейського Союзу від першого січня 2002 року.

У виготовленні банкнот та монет спільної європейської валюти «ЄВРО» було задіяно п’ять великих монетарних європейських заводів об’єднаних у фонд ІВМ (Ай-Бі-Ем). Днями вони завершили виготовлення необхідної кількості монет та банкнот, аби запустити їх в обіг в наступному році. Проте так звана монетарна зона «ЄВРО» включає в себе не усі 15 країн, а лише 12. До монетарної єврозони не бажають долучатися Великобританія, її постійний сподвижник Данія і також Швеція.

Тому побоювання, що свалюта «ЄВРО» може мати фальш-старт,- зазаначили в єврокомісії, - нині остаточно розвіяні. Європейські функціонери пояснили журналісиам, як практично буде відбуватись обмін національних валют у країнах ЄС. Приміром ви заходите до крамниці і купуєте продукти, одяг чи будь який інший товар і розплачуєтесь готівкою: в Німеччині марками, у Бельгії франками у Греції драхмами тощо, проте здачу вже одержите в «ЄВРО». Заощадення на банківських рахунках будуть замінені на «ЄВРО» автоматично. Утих громадян , котрі свої збереження тримали не в банках, а як- то мовиться в панчохах, при обміні національної валюти на «ЄВРО» можуть виникнути проблеми, якщо сума готівки перевищуватиме десять тисяч «ЄВРО». Тоді власнику цієї готівки доведеться пояснювати податковим органам походження цих грошей .

Проте, якщо банкноти та монети «ЄВРО» вже викарбувані, не розв’язаною проблемою для фонду ІВМ (Інтернешнл Бізнес Машінз) це перепрограмування банкових автоматів з національної валюти на «ЄВРО». Поки що серед 12 країн монетарної «ЄВРОЗОНИ» розв’язати це питання зуміли Франція, Німеччина, Італія, Іспанія та країни БЕНІЛЮКСУ. Окрім труднощів із заміною банкових автоматів ще не завершенена модифікаці фінансових комп’ютерних програм і останнє - зазначили представники Європейської Комісії, - це перкваліфікувати для роботи з «ЄВРО» і для обміну національних валют на «ЄВРО» працівників банків, страхувальних компаній та бухгалтерів абсолютно всіх підприємств та установ.

Однак європейські функціонери налаштовані оптимістично : звісно труднощів тут не оминути, але вони незабаром будуть подолані До запровадження євро в життя залишається ще більше, як рік. В багатьх європейських містах навчальні центри з перекваліфікації фінансистів вже почали діяти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG