Доступність посилання

ТОП новини

Точка зору колишнього міністра оборони Німеччини Фолькера Рюе на розвиток майбутніх відносин з Росією, Білоруссю та Україною


Точка зору колишнього міністра оборони Німеччини Фолькера Рюе на розвиток майбутніх відносин з Росією, Білоруссю та Україною

Берлін, 17 травня 2001 ― Розширення Європейського Союзу на Схід є випробуванням не лише для країн-кандидатів на вступ до цієї організації. Держави, що не мають шансів у найближчому майбутньому стати членами ЄС, мають напружити сили, аби запобігти виникненю нової щільної завіси на своїх західних кордонах. Такий висновок можна зробити з виступу колишнього міністра оборони Німеччини Фолькера Рюе, в якому він висвітлив власне бачення розвитку майбутніх відносин з Росією, Білоруссю та Україною.

На думку німецького політика, Україна цілком реально могла б стати повноправним членом заново структурованого єиропейського економічного простору. Попередніми етапами до такого членства, як зауважив він, мала б стати, спочатку, успішна реаізація угоди про партнерство з Європейським Союзом , потім – координація зовнішньої та оборонної політики, а також політики безпеки і, нарешті, створення зони вільної торгівлі.

На думку колишнього міністра оборони, західні держави повинні б були відкрити перед Києвом перспективу членства в ЄС, а чи вдасться нею скористуватися - залежить від самої України.

Фолькер Рює визначив низку передумов, які має виконати Україна для інтеграції у Європейські структури. Передусім, це перетворення цієї держави на стабільну демократичну країну з конкурентноздатною ринковою економікою. У зв’язку з цим, колишній міністр оборони закликав західні уряди активніше використовувати ті можливості, які забезпечує угода про партнерство з ЄС для підтримки процесу реформ в Україні та розвитку співробітництва з нею. На думку Фолькера Рює, це допоможе також запобігти виникненнюнового бар’єру на кордоні з Україною. Тут він запропонував також звернутися до досвіду співробітництва Європейського Солюзу з країнами балтійського реґіону в рамках «північного виміру» і за аналогією, визначити у майбутньому політику «центрально та східно-європейського виміру». Як зазначива Фолькер Рюе, це б допомогло налагодити більш тісне співробітництво не лише між Польщею та Україною, але також між Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою та Білоруссю.

Ну а поки що, колишній міністр оборони Німеччини наголосив на необхідності забезпечення такого контролю на східних кордонах Польщі, Угорщини та Чехії, який би відповідав нормам Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG