Доступність посилання

ТОП новини

Дещо про російсько-українські консультації за зачиненими дверима щодо кандидатури прем’єр-міністра України


Дещо про російсько-українські консультації за зачиненими дверима щодо кандидатури прем’єр-міністра України

Москва, 17 травня 2001 ― Цього сезону в українській політичній еліті стало модним їздити до російської столиці, щоб обговорювати внутрішньополітичні справи.

Піля відставки Віктора Ющенка створилася безпрецедентна ситуація. Як повідомляють поінформовані джерела у російському Кабінеті міністрів та інших провідних стуктурах, які визначають сьогодні ухвалення рішень у російському керівництві, у Москві були приголомшені кількістю провідних українських політиків і бізнесменів, які намагаються обговорити з своїми російськими знайомими кандидатури нового прем’єр-міністра України та членів його кабінету.

Обговорення йде на всіх рівнях. Розмовляють із представниками президентської адміністрації, Кабінету міністрів, навіть, силових структур, адже мова йде про надійність нового прем’єр-міністра та майбутніх членів уряду.

Однак, треба сказати, що представники пропрезидентських фракцій та близькі до них підприємці, які обговорюють такі кандидатури не можуть дати сьогодні Москві якийсь усталений перелік керівників українського Кабінету міністрів та інших членів виконавчої влади. Як відомо, кожний має на увазі саме свої інтереси і намагається переконати російське керівництво у тому, що саме його кандидати будуть найбільш корисними для розвитку плідних російсько-українських взаємин.

У Москві у цьому невпевнені. Тут пам’ятають свій досвід минулих років, коли кандидати, які обіцяли підтримувати непоганий рівень російсько-українських взаємин, після того, як були обрані керівниками тих чи інших українських владних структур займалися швидше досягенням власних інтересів і забували про своїх російських друзів, аж до того дня, як відправлялися у відставку. Цей сумний досвід враховується і сьогодні. Тому, у Москві говорять, що тут намагаються звернути найсерйознішу увагу на український істеблішмент, щоб не помилитися із порадами, хто саме може очолити український уряд і які саме політики мають контролювати найважливіші для Москви сектори економіки і бізнесу.

У російській столиці зазначають, що обговорення кандидатури прем’єр-міністра України та інших членів українського Кабінету міністрів якраз не ініціювалися Москвою. Ініціаторами такого обговорення були якраз ті представники української політичної еліти, які до цього часу вважалися, насамперед, людьми, які переслідують власні інтереси. Однак, тут спрацював механізм захисту інтересів, швидше за все, власного бізнесу. І після того, як прем’єр-міністрові Віктору Ющенку не вдалося домовитися з Москвою з стратегічних для багатьох українських підприємців питань, тут стали вважати, що новим прем’єр-міністром України має бути людина прийнятна для Москви. Однак, і в цьому є величезна проблема для російських спірозмовників українських політиків, також прийнятна для певного угруповання, яке не може контролювати весь спектр українського політичного життя.

Як домовляться російські співрозмовники та їхні чисельні українські партнери можна буде зрозуміти тільки з часом. У Москві саркастично зазначають, що, можливо, президент України Леонід Кучма змушений буде погодитися на ухвалення такої кандидатури, яка сьогодні якраз і не обговорюється у російських коридорах влади, тільки тому, що кандидатур, які обговорюються тут у Москві занадто вже і багато.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG