Доступність посилання

ТОП новини

Запропонували ЛУКОЙЛові третину акцій втратного литовського нафтоконцерну


Запропонували ЛУКОЙЛові третину акцій втратного литовського нафтоконцерну

Вільнюс, 18 травня 2001 — "Williams і ЛУКОЙЛ обмінюються ударами", повідомляє в п'ятницю провідний литовський часопис "Lietuvos rytas". "ЛУКОЙЛ і Williams продовжують бійку", вторує газета "Лєтувос жіньос".

Словесна війна поміж російською компанією ЛУКОЙЛ і американською Williams International, яка є оператором Мажейкяйського нафтопереробного заводу і нафтового концерну, дедалі триває. Незважаючи на те, що литовці запропонували росіянам третину акцій литовського нафтового концерну "Мажейкю нафта".

До Вільнюса в середу навідався віце-президент ЛУКОЙЛа Юрій Сторожев. Міністр господарки Литви Еугєніюс Гєнтвілас запропонував російському концернові 33 відсотки акцій "Мажейкю нафта". ЛУКОЙЛ міг би стати акціонером литовського нафтопереробного заводу, єдиного в трьох країнах Балтії, після випуску нової емісії акцій. Урядові Литви і американській компанії Williams International також належало би по третині акцій.

В другій половині травня, можливо, відбудеться й візит до Вільнюса самого президента ЛУКОЙЛа Вагіта Алекперова. Поки що ЛУКОЙЛ бажає більше – хоче стати також й оператором мажейкяйської нафтової компанії. На думку росіян, Williams тепер неефективно керує литовським нафтоконцерном. За словами Сторожева, стратегія ЛУКОЙЛа давно є ясною – компаннія намагається контролювати нафтопотік від свердловини до бензоколонки.

Проте тепер Литва не може передати російській компанії операторські права на "Мажейкю нафта", бо цього не дозволяє договір з американською Williams International. Але литовський міністр господарки Гєнтвілас категорично не виключив можливість, що коли-небудь оператора "Мажейкю нафта" може бути змінено. Мовляв, чому те, що є тепер, має бути вічним.

Тим часом американці обвинувачують компанію ЛУКОЙЛ, яка є координатором постачання російської нафти до Литви, що вона (ЛУКОЙЛ) не продає досить нафти Мажейкяйському нафтопереробному заводові і блокує постачання нафти з інших російських компаній.

Несподівано оце стверждення одержало підтримку з Росії. У вчорайшій заяві генерального директора "Мажейкю нафта" Джіма Шіла, представника Williams, використано статтю "Маніпуляція в Прибалтиці", яку надруковано в московському часописі "Русский фокус". Президент компанії "Сургутнефтегаз" Богданов там висловив думку, що ЛУКОЙЛ є найповиннішим в тому, що "Мажейкю нафта" не може укласти договори про постачання нафти з російськими нафтовими компаніями.

Представник ЛУКОЙЛа в Вільнюсі Іван Палейчик заперечив вислови як керівника "Сургутнефтегаз" Богданова, так і директора "Мажейкю нафта" Джіма Шіла. Два тижні раніше Палейчик говорив також, що ЛУКОЙЛ постачає до Мажейкяя всю нафту, скільки просили – по 400 тисяч тонн в січні і лютому, 600 тисяч тонн в березні, 500 тисяч тонн в квітні. Тим часом залишається фактом, що "Мажейкю нафта" вже не перший рік працює втратно. В 1999 році, за литовськими стандартами обліку, збиток становив 32,5 млн. доларів США, в минулому році – 53,5 млн. доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG