Доступність посилання

ТОП новини

У Москві відбувся саміт «Росія-Євросоюз»


У Москві відбувся саміт «Росія-Євросоюз»

Москва, 17 травня 2001 ― Президент Російської Федерації Воолодимир Путін провів у Кремлі переговори із трьома чільними представниками Європейського Союзу – головуючим у ЄС прем’єр-міністром Швеції Гораном Перссоном, головою Європейської Комісії Романо Проді та представником Євросоюзу з питань зовнішньої політики Хав’єром Соланою.

Цей саміт є вже достатньо традиційним для зв’язків між Російською Федерацією і Європейським Союзом. Однак, цього разу він відбувався у досить розширеному форматі. Окрім зустрічі Володимира Путіна із Гораном Перссоном, Хав’єром Соланою та Романо Проді, відбулися також окремі переговори президента Російської Федерації та прем’єр-міністра Швеції.

Володимир Путін зазначив, що дискусія між російськими керівниками та представниками Європейського Союзу була плідною та корисною. «Ми розмовляли про всі аспекти співробітництва, мова йшла про довгострокове стратегічне партнерство, про його зміцнення,» - зазначив Володимир Путін, який подякував голові Європейської Комісії Романо Проді за пропозицію створити чільну комісію для розроблення концепції формування загального європейського економічного простору.

Як можна було зрозуміти за підсумками прес-конференції прмєр-міністра Швеції Горана Перссона та чільного представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики Хав’єра Солани, що відбулася у шведському посольстві російської столиці, оцінки представників Євросоюзу є досить оптимістичними. Вони сподіваються, що Москва буде прислуховуватися до порад Євросоюзу і в тому числі і у гуманітарній сфері. Мова, звичайно, йде про ситуацію у Чеченській Республіці.

Як відомо, напередодні приїзду делегації Європейського Союзу до російської столиці правозахисна організація «Х’юмен райтс уотч» оприлюднила чергову доповідь, яка свідчить про те, що продовжується переслідування мирного населення Чечні, а силові структури порушують чинне російське законодавство у цій республіці.

На думку спостерігачів, тема Чечні також обговорювалася під час зустрічі представників Європейського Союзу і Російської Федерації, однак, Володимир Путін залишився на своїй відомій позиції, що Москва продовжує боротьбу з терористами і не може бути й мови про те, щоб вона змінила свою позицію, хоча в Росії також вважають необхідним забезпечувати нормальне життя мирного населення і саме для цього розпочали акцію у Чечні.

Президент Росії Володимир Путін і прем’єр-міністр Швеції також домовилися про майбутній візит короля Швеції до Росії та зазначили, що взаємини між Москвою та Стокгольмом мають постійний і стабільний характер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG