Доступність посилання

ТОП новини

Крим відзначає річницю депортації кримських татар


Крим відзначає річницю депортації кримських татар

Симферополь, 18 травня 2001 - Вісімнадцяте травня – в Криму День жалоби. 57 років тому звідси було вислано кримськотатарський народ і сьогодні тисячі репатріантів вийшли на вулиці Симферополя, щоб продемонструвати, що вони вимагають повного відновлення потоптаних комуністами їхніх прав.

Понад 10 тисяч осіб взяли участь жалобному мітингу у Симферополі, присвяченому 57-ой річниці депортації кримськотатарського народу з Криму. У резолюції багототисячного кримськотатарського мітингу відзначається, що повага кримських татар до коституційного ладу і законності трактується керівництвом даржави як слабкість і готовність репатріантів примиритися із порушенням їхніх прав. Учасники мітингу закликали відновити на півострові кримськотатарську автономію, яка, цитую: “стане основою для справедливого довгострокового врегулювання всіх кримських проблем”. Кінець цитати.

Цього разу вимоги мітингуючих і виступи ораторів були не такими радикальними як торік чи кілька років тому. Менше було й учасників мітингу. У своєму виступі голова Меджлісу Мустафа Джемілев висловив глибоку вдячність президенту України за увагу до проблем кримськотатарського народу, однак відзначив, що всі розпорядження Леоніда Кучми саботуються місцевими чиновниками, яких лідер Меджлісу назвав червонопикими шовіністами. Особливо дісталося спікеру місцевого парламенту комуністу Леоніду Грачу, якого Мустафа Джемілев звинуватив у перешкоджанні вирішення проблем репатріантів і намаганнях розколоти кримськотатарський народ. Після мітингу близько півтисячі кримських татар пішли до стін Верховної Ради Криму, де вимагали відставки спікера та скандували антикомуністичні лозунги.

Зате виступ голови Ради міністрів Криму Сергія Куницина учасники мітингу зустріли оплесками. Кримський прем’єр заявив, що у влада боргу перед репатріантами. Схоже, антикомуністичні настрої кримських татар з часом не зникають. Депортовані та їхні нащадки пам’ятають, хто їх виганяв з рідних осель.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG