Доступність посилання

ТОП новини

Югославськi Збройнi сили й сербська полiцiя повернуться до буферної зони на пiвднi Сербiї 24 травня


Югославськi Збройнi сили й сербська полiцiя повернуться до буферної зони на пiвднi Сербiї 24 травня

Бєлград, 21 травня 2001 – Влада у Бєлградi гарантує безпеку та свободу пересування усiм громадянам, незважаючи на нацiональнiсть. Буде амнiстовано усiх албанських повстанцiв, якi складуть зброю. Про це мовиться у зверненнi до албанцiв, якi становлять бiльшiсть населення в тих районах долини Прешево, з котрих югославськi сили вiдступили у червнi 1999 року. Сили КейФОР тим часом посилюють контроль кордону мiж Сербiєю й Косовом. Кенет Кiнлан, командувач Сектору Схiд, заявив, що йдеться про одну з найбiльш рискованих операцiй вiдколи у Косовi розташовано миротворчi сили.

Югославський генерал Нiнослав Крстич, який командує об’єднаними пiдроздiлами Збройних сил i полiцiї, заявив, що не очiкує провокацiй албанських екстремiстiв. У разi якщо югославськi сили будуть змушенi вiдповiсти на напади, вони не застосовуватимуть силу проти мирного населення, запевнив генерал.

Небойша Чович, заступник республiканського прем’єр-мiнiстра Сербiї, також попередив, що Збройнi сили готовi вiдповiсти на кожний напад екстремiстiв. Вiн закликав усiх албанських бiженцiв повернутися до своїх осель. За словами Човича, до складу полiцiї найближчим часом буде включено й албанцiв. Однак, це не значить, що повстанцi, якi складуть зброю, автоматично отримають полiцейськi форми, сказав представник бєлградського уряду. Чович пояснив, що полiцейськi пiдроздiли будуть пiдпорядкованi не мiсцевим органам влади, як це вимагали албанцi, а республiканському Мiнiстерству внутрiшнiх справ. Нагадаємо, що угоду про повернення югославських сил до зони у недiлю пiдписали лише представники КейФОР i Бєлграда, без представникiв албанцiв. Сторони це пояснили фактом, що мiсцевi албанцi – громадяни Югославiї, та що влада виступає в їхньому iменi. Це, беззаперечно, великий полiтичний успiх нового уряду у Бєлградi й знак, що мiжнародне спiвтовариство довiряє його гарантiям.

Сили КФОР минулого тижня пiд час перетину кордону роззброїли 185 албанських повстанцiв. Мiсцевi албанцi здали велику кiлькiсть зброї й боєприпасiв, залишених екстремiстами перед їхнiм вiдступом до Косова. Окремi з них заявляють, що вони були жертвою своїх радикальних землякiв та, що так звана Визвольна армiя Прешева, Медведжи й Буяновца складається переважно з контрабандистiв та iнших авантюристiв, якi шантажували цивiльне населення.

Якщо це справдi так, повернення югославських сил до буферної зони буде проведено без проблем. Вони виникнуть згодом, коли треба буде реалiзувати обiцянки про мирне спiвжиття й надання албанцям усiх прав, яких їх позбавлено в минулому. Не треба забувати, що i серед сербiв i серед албанцiв є чимало таких, хто не хоче чути про мирне спiвжиття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG