Доступність посилання

ТОП новини

В Україні покращилися умови для розвитку підприємництва –рузультати останніх досліджень


В Україні покращилися умови для розвитку підприємництва –рузультати останніх досліджень

Київ, 21 травня 2001 - Нещодавно представники Проекту сприяння підприємництву в Україні Міжнародної фінансової корпорації провели дослідження “Підприємства України у 2000 році”, результати якого засвідчили, що в Україні покращилися умови для розвитку підприємництва. Автори звіту зазначили, що реальні обсяги продажів опитаних підприємств в 2000 році збільшилися на 28 відсотків.

Високо оцінив розвиток підприємництва в Україні голова представництва Всесвітнього банку в Україні Грегорі Єджейчак. Він, зокрема, зазначив:

“В Україні покращилися умови для бізнесу. Кількість перевірок на підприємствах ще достатньо велика, але значно зменшилось число підприємств, що перебувають у тіньовій економіці. Також поліпшилися умови для розвитку малого бізнесу, і це дуже важливо.”

Незважаючи на схвальний відгук голови Представництва Всесвітнього банку в Україні Грегорі Єджейчака, результати проведеного дослідження засвідчили, що підприємці у своїй діяльності стикаються з численними проблемами, основними з яких є корупція, нерівні умови конкуренції, тиск місцевої влади тощо. Проте найголовнішою перешкодою, що стоїть на заваді економічному зростанню, опитані бізнесмени назвали оподаткування і пов”язані з ним проблеми: нестабільність податкового законодавства і великий розмір податкового тягаря. Незважаючи на це, реальні обсяги продажів опитаних підприємств у 2000 році збільшилися на 28%, чому сприяло, зокрема, покращення купівельної спроможності громадян.

Один з авторів дослідження, представник Проекту сприяння підприємництву в Україні Міжнародної Фінансової Корпорації Тарас Ткаченко підкреслив, що пальма першості у темпах зростання продажів належить новоствореним і малим підприємствам. Поліпшення фінансового стану досліджуваних компаній супроводжувалось зменшенням рівня зайнятості – в середньому на 3%, що свідчить про поліпшення ефективності роботи підприємств. Існування тіньового сектора, що не сплачує податки, є головною причиною створення нерівних умов конкуренції для українських підприємств.

Чинна система надання податкових пільг посідає друге місце серед перешкод, пов”язаних із нерівними умовами ведення бізнесу. Як свідчать результати дослідження, найскладніше було отримати ліцензії у Симферополі, Дніпропетровську і Полтаві, де понад 50% керівників визнали процедуру ліцензування значною перешкодою.

Як зазначали автори звіту, основні регуляторні проблеми для ведення бізнесу залишилися ті ж самі. В той же час, за їхніми словами, підприємства продовжують адаптуватися до ринкових умов і здійснювати заходи до реструктуризації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG