Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи підтвердили свою владу в Монголії


Комуністи підтвердили свою владу в Монголії

Прага, 21 травня 2001 — Іще однією країною з колишнього «соціялістичного табору» наступними роками одноосібно керуватимуть комуністи: в Монголії на Президента переобрано в неділю представника Монгольської народно-революційної партії.

Президент Монголії, комуніст Наца∂ійн Ба∂абанді знову очолить країну, здобувши, за попередніми даними, майже 58 відсотків голосів; остаточні дані, що стануть відомі за кілька днів, це число принципово не змінять.

Від минулого року Монгольська народно-революційна партія, що вже керувала країною від 1926 до 1990 року (і була тоді єдина дозволена), має в парламенті — Великому Хуралі — 72 з 76 місць і своїх членів на чолі всіх ре∂іонів Монголії. Тепер її представник знову став Президентом — і її влада знову мало чим різниться від часів Монголії як радянського сателіта.

Щоправда, партія стверджує, що попри свою традиційну назву вона вже не комуністична, а соціяльно-демократична, щось на кшталт британських лейбористів. Її уряд на чолі з Прем’єр-міністром Намбарийном Енхбаяром обіцяє реформи, приватизацію великих підприємств і зростання іноземних інвестицій, щоб усунути потребу в закордонній допомозі.

Але щойно минулого тижня Монголія знову попрохала донорів надати півтора мільярда доларів протягом наступних чотирьох років.

І виною цьому, вважають спостерігачі, не тільки зовнішні причини, як-то дві неймовірно жорстокі зими поспіль, що винищили до 20 відсотків худоби в країні, де третину валового внутрішнього продукту дає саме тваринництво, — або ж зменшення світових цін на традиційні продукти монгольського експорту, мідь і кашмірові тканини. Саме Наца∂ійн Ба∂абанді, що став Президентом ще 1997 року, блокував спрямовані на реформи зусилля попереднього уряду демократичних сил, нагадують вони.

Тепер гору і в партії, і в уряді вочевидь бере консервативна президентова фракція, що виступає проти курсу прем’єра, і цілком імовірно, що вона зможе уповільнити розвиток країни, кажуть представники західних організацій у столиці країни Улан Баторі.

Але аналітики погоджуються, що виборці голосували не так за комуністів, як проти безладу, до якого призвів початковий період несміливих реформ, проти різкого занепаду рівня життя, коли прибутки 40 відсотків монголів не сягають офіційного рівня бідності і 30 відсотків мешканців країни не мають праці. Люди намарне сподіваються повернутися до днів, коли життя було хай незаможне, але ∂арантоване — забуваючи, що тоді так було тільки завдяки могутнім субсидіям від Радянського Союзу, кажуть західні оглядачі в Монголії.

Наца∂ійн Ба∂абанді, що ще за часів СРСР пройшов весь традиційний шлях партапаратника аж до заступника голови партії, а потім і очолював її, — добрий оратор. Особливо популярний він у провінції й серед міської бідноти — бо вміє створити враження, що справді турбується про їхній добробут. Натомість антикомуністична коаліція, що побувала при владі, відвернула від себе виборців не тільки тяжкими реформами, а й корупцією і сварками поміж собою, і представник Демократичної партії Раднаасумберелійн ¢ончи∂дорж не здобув у недільних виборах і 37 відсотків голосів.

Тож хоча молодші й ліберальніші монголи й побоюються, що комуністи можуть знову повернутися до авторитаризму, — не тільки знедолені, але й ділові кола голосували цього разу ще й за політичну стабільність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG