Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії Володимир Путін своїм указом призначив Віктора Черномирдіна послом Росії в Україні


Президент Росії Володимир Путін своїм указом призначив Віктора Черномирдіна послом Росії в Україні

Москва, 21 травня 2001 ― Здається таку інформацію наші слухачі вже одержали.

Віктор Черномирдін колишній прем’єр-міністр Російської Федерації, депутат Державної Думи Росії став послом Росії в Україні. Чому ж тільки зараз президент Росії Володимир Путін підписав указ про його призначення?

А тому, що коли Володимир Путін взагалі оголосив Віктора Черномирдіна послом Російської Федерації в Україні він порушив ті норми, які загальноприйнятні для міжнародного права. Віктор Черномирдін був оголошений послом Російської Федерації в Україні ще до того, як його кандидатура була розглянута обома палатами російського парламенту, що є важливим для призначення посла, необхідним для проведення легальної процедури і до того, як Міністерство закордонних справ України отримало відповідні документи для того, щоб українська сторона могла погодитися із кандидатурою Віктора Черномирдіна на посаду посла РФ в Україні.

Таким чином, призначення Віктора Черномирдіна відбулося тоді, коли, звісно, ніякого призначення не могло відбутися, адже указ президента Російської Федерації про призначення нового посла міг бути підписаний тільки після того, як обидві палати російського парламенту схвалять кандидатуру Віктора Черномирдіна, а офіційний Київ погодиться, щоб саме ця людина очолювала російське посольство в Україні. Звичайно, Володимир Путін міркував, що проти такої кандидатури як В.Черномирдін ні у кого не буде зауважень: ані уросійських парламентаріїв, ані в українських політиків. Усі, так чи інакше, залежать від Віктора Черномирдіна, залежать від «Газпрому». І тому президент Російської Федерації вирішив забути про загальноприйнятну у таких випадках процедуру.

Саме тому, що Володимир Путін вирішив спочатку оголосити про призначення Віктора Черномирдіна, поставити усіх перед фактом, а вже потім підписувати указ і журналісти опинилися у дивній ситуації. Ми вже повідомили вам про призначення Віктора Черномирдіна послом, прокоментували це призначення, а тепер змушені знову повідомляти, що, насправді, тільки у понеділок, 21 травня Віктор Черномирдін офіційно призначений послом Російської Федерації в Україні.

Також президент В.Путін підписав спеціальне розпорядження, згідно з яким Віктор Черномирдін став спеціальним представником президента Російської Федерації з торговельно-економічних взаємин між Росією та Україною. Слід зазначити, що жодний з послів Російської Федерації в Україні – ані Юрій Дубінін, ані Іван Абоїмов, ані Леонід Смоляков не мали такого спеціального статусу.

Таким чином, після підписання розпорядження про призначення В.Черномирдіна спеціальним представником президента Росії Володимир Путін ще раз продемонстрував, що ми маємо справу не із призначенням нового керівника дипломатичного представництва, а із призначенням саме спеціального представника президента Росії, який буде працювати у Києві.
XS
SM
MD
LG