Доступність посилання

ТОП новини

Чеські євреї закликають: зупиніть неонацизм


Чеські євреї закликають: зупиніть неонацизм

Прага, 21 травня 2001 - За традицією кожного року в травні до чеського міста ТЕРЕЗІН, у котрому знаходився найбільший на цих теренах концтабір, приїжджають сотні людей, щоб згадати тих, хто був страчений у його застінках. І цього року серед гостей були не тільки чехи, але й громадяни з багатьох країн світу, передусім усе ж - представники єврейських громад. У Терезінському концтаборі протягом Другої світової війни загинуло понад 50 тисяч євреїв, зігнаних сюди з усієї Чехословаччини. Однак цьогорічний пам"ятний акт відрізнявся від усіх попередніх. Уперше тут була виголошена заява - звернення до уряду Чеської Республіки про необхідність зупинити чеських ультраправих, насамперех - неонацистів, дії яких проти представників національних менших у країні останнім часом вражають своєю брутальністю. Мова про протиправні акти, спрямовані передусім проти циган. При цьому потрібно зауважити, що досі грубі фізичні напади проти них, а є вже і два випадки, що закінчились смертю циган, не були в суді класифіковані як расистські. Чеська судочинна система, намагаючись завуалювати реальність, переважно виннних карає за бійки на побутовому тлі. Певні ксенофобні настрої в чеському супільстві минулого року зафіксував і Європейський Союз. Тоді увагу цілого світу привернуло рішення міськради міста УСТІ НАД ЛАБОЮ побудувати стіну, котра мала відгородити чеську більшість у місті від циганської меншини. Чехи не вбачили в зазначених діях мерії, що мова, по суті, йшла про будівництво такого собі ГЕТТА в самому центрі Європи.

Саме про це і йдеться у заяві, оприлюдненій кілька днів тому верховним равином на Чеських землях КАРОЛЕМ СІДОНЬОМ. "Ми висловлюємо обуренням стосовно того, що в країні, де загинуло від нацизму 80 тисяч наших найближчих, толерується діяльність неонацистів", - мовится у зверненні до чеського уряду.

Чеська єврейська громада по суті, першою за роки незалежної Чеської Республіки звернула увагу суспільства на той факт, що неонацисти, інші ультраправі досі не мають жодного опору ні з боку офіційних оранів, ані від простих громадян. У цьому, мабуть причина того, що більшість міжнародних з"їздів ультраправих в останні роки безперешкодно відбувалися в Чехії. Вийнятком може бути хіба що заборона концерту неонацистської групи ВЛАЙКА, тобто ПРАПОР, що мав відбутися в одному з празьких ресторанів минулої суботи. В цьому контексті активний заклик чеської єврейської громади зупинити неонацизм у країні можна рахувати за початок кампанії, мета котрої - добитись офіційної реакції уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG