Доступність посилання

ТОП новини

Візит міністра закордонних справ Ізраїлю Шимона Переса до Москви


Візит міністра закордонних справ Ізраїлю Шимона Переса до Москви

Москва, 21 травня 2001 ― Перед зустріччю із президентом Російської Федерації Володимиром Путіним міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес вже зустрівся зі своїм колегою Ігорем Івановим, а також із віце-прем’єром Російської Федерації Іллею Клєбановим.

Як зазначають спостерігачі, міністр закордонних справ Ізраїлю намагався продемонструвати гуманітарну складову свого візиту до російської столиці. Він зустрічався з патріархом Московським та Всієї Росії Алєксієм II, відомим російським письменником, нобелівським лауреатом Олександром Солженіциним, а в перший день свого перебування в Росії Шимон Перес відвідав Ясну Поляну, щоб нагадати про повагу, яку в Ізраїлі виявляють до великого російського письменника Льва Толстого.

Однак, є очевидним, що ці жести Шимона Переса, насамперед, мають продемонструвати Росії, що Ізраїль намагається створити мир на Близькому Сході, а останні події у регіоні є небезпечними для усіх учасників близькосхідного конфлікту.

Шимон Перес зазначив, що Ізраїль не завдавав і не намагається завдати ударів по громадянських об’єктах на палестинській території і спростував повідомлення про те, що ізраїльська авіація обстріляла громадянське підприємство у Палестинській автономії. Шимон Перес зазначив, що палестинський народ не є ворогом ізраїльтян. «Наш ворог спільний, як і для Росії – терор. Ми намагаємося виступати проти тероризму і сподіваємося, що Росія нас у цьому підтримає», - наголосив міністр закордонних справ Ізраїлю.

Посол Ізраїлюв Російський Федерації Натан Мірон також сказав, що в Єрусалимі сподіваються, що Москва зможе вплинути на лідера Палестинської автономії Ясира Арафата з тим, щоб він закликав до припинення терористичних акцій в Ізраїлі і до початку нового раунду мирних переговорів.

Патріарх Алєксій II також під час зустрічі з Шимоном Пересом закликав до миру на Святій землі.

Як зазначають спостерігачі, контакти із міністром закордонних справ та віце-прем’єром Ізраїлю є досить важливими для російського керівництва, особливо після того як стало відомо, що 16 червня у Любляні відбудеться зустріч між Володимиром Путіним та президентом США Джорджем Бушем. Є очевидним, що Росія хотіла б до цієї зустрічі підготувати власні ініціативи щодо стабілізації ситуації на Близькому Сході з тим, щоб активізувати свою роль у цьому регіоні і намагатися збільшити свої можливості поруч із можливостями Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG