Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми україномовної освіти в Криму


Проблеми україномовної освіти в Криму

Симферополь, 22 травня 2001 - Учасники “круглого столу” з проблем україномовної освіти в Криму закликали уряд України реформувати Міністерство освіти автономії в Головне Управління Міносвіти України в АРК, оскільки у нинішньому своєму статусі кримські керівники освіти не здатні забезпечити навчання школярів українською мовою.

Міністерство освіти Криму не тільки не сприяє розвиткові україномовного шкільництва в автономії, а й перешкоджає цьому процесу, таким був головний лейтмотив більшості виступів на засіданні “круглого столу” з проблем української освіти в Автономній Республіці Крим, який пройшов у Симферополі за ініціативи Всеукраїнського інформаційно-культурного центру. Констатувавши складну ситуацію зі створенням в Криму шкіл з українською мовою навчання, учасники зібрання поклали всю вину за це на керівництво Міносвіти автономії та відповідних управлінь у містах і районах півострова. Саме тому ще одна вимога, внесена до резолюції “круглого столу”, стосується кадрових змін в керівних структурах кримської освіти.

Один з організаторів та учасників цього заходу Олег Фомушкін переконаний, що допоки комуністи керуватимуть освітою в міністерстві та на місцях – розвиток національного шкільництва у Криму буде заблоковано.

Тим часом міністр освіти автономії Валентина Левіна заявила на “круглому столі”, що у новому навчальному році відкриття в Криму нових україномовних шкіл не планується. Водночас, вона повідомила, що в кожному місті і районі Криму буде відкрито щонайменше по одній двомовній школі, де працюватимуть й українські класи. Загалом з 1 вересня н.р. в Криму діятиме 59 шкіл з кількома мовами навчання. Виступаючи на засіданні “круглого столу, пані Левіна повідомила, що колегія Міністерства освіти АРК доручила керівникам місцевих органів управління освітою в кожному місті і районному центрі автономії визначити конкретну російськомовну школу для відкриття в ній класів з українською мовою навчання, оголосивши про набір до них через засоби масової інформації. За словами міністра, лише у віддаленій перспективі вони можуть стати повністю україномовними.

Зараз в АРК діє тільки 4 українські школи. Президент України Леонід Кучма перебуваючи 3 травня в Криму піддав уряд автономії різкій критиці, зважаючи на те, що на 10 році незалежності України така кількість україномовних шкіл є явно недостатньою. Втім, судячи з дій і заяв чиновників з кримського міністерства освіти, президентську критику вони сприйняли як відомий кіт з байки Глібова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG