Доступність посилання

ТОП новини

Засідання священної колегії кардиналів у Ватікані у справі майбутнього католицької церкви


Засідання священної колегії кардиналів у Ватікані у справі майбутнього католицької церкви

Прага, 22 травня 2001 - У вівторок Папа Римський Йоанн-Павло Другий відкрив у Ватікані засідання священної колегії кардиналів, присвячене майбутньому католицької церкви у новому тисячолітті. На порядку денному цієї наради, яка проходить за закритими дверима і триватиме до четверга, будуть серед іншого такі проблеми, як екологічна криза, загроза війни, права людини, соціальна справедливість та інше.

Оглядачі оцінюють нинішнє засідання кардиналів, як радикальний поворот в історії римо-католицької церкви, яка відтепер мала би зайняти активнішу позицію у справі сьогоднішніх не лише духовних, а й соціальних, екологічних та інших проблем світу. В апостольському посланні до учасників засідання священної колегії Папа Римський підкреслив, що католицька церква не повинна бути байдужа до соціальної нерівності і несправедливості у сучасному світі. Папа закликав визначити чітку і ясну стратегію, яка допомогла б римо-католицькій церкві ефективніше виконувати її глобальну місію у наступному тисячолітті.

На засідання запрошено всіх 183 кардиналів із різних країн світу. Згідно з повідомленнями, прибуло 155. Більшість із 28-ми кардиналів не прибули до Ватікану з огляду на похилий вік і погане здоров’я. Під час відкриття засідання священної колегії папа підкреслив: ми вислухаємо нові ідеї і свідчення і продискутуємо їх у братерський спосіб. Журналісти зауважують при цьому, що критичних настроїв серед учасників засідання, особливо прибулих з інших країн, не бракує. Папа Римський, неначе в’язень, перебуває в тісному оточенні, яке відтяло його від пастви, заявив 76-літній кардинал Алосіо Лоршайдер із Бразілії в інтерв’ю французькій католицькій газеті «Ла Круа». Пізніше він цю думку висловив кардиналам і папі у перший день засідання. Із закликом проявити більше уваги до місцевих церков виступив також глава Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар. Серед інших тем, які поставив Папа Римський на обговорення учасників засідання – ширша колегіальність, яка мала б означати більше демократії серед католицького клеру. Крім уже згаданих на початку тем кардинали обговорять питання екуменізму, міжрелігійного діалогу, біотехнології і народжуваності, святості в кожноденному житті і євангелізації у третьому тисячолітті.

Нинішнє засідання священної колегії кардиналів -уже шосте від часу перебування на Ватінканському престолі Йоанна-Павла Другого, тобто протягом останніх 23-х років. Серед учасників засідання 44 кардинали, яких папа висвятив у лютому цього року.

З огляду на вік (кілька днів тому папі минув 81-й рік), а також на слабке здоров’я Йоанна-Павла Другого оглядачі передбачають також, що зібрані кардинали мали би обговорити кандидатуру наступного глави римокатолицької церкви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG