Доступність посилання

ТОП новини

Вже тиждень триває скандал навколо вбивства білоруською міліцією українського громадянина


Вже тиждень триває скандал навколо вбивства білоруською міліцією українського громадянина

Мінськ, 22 травня 2001 - Після вбивства в Білорусі ісцевим міліціонером громадянина України, там порушено кримінальну справу за статтею “Заподіяння смерті за необережністю”, а заарештованих в день вбивства трьох українців звільнено з-під варти. Проте Київ поки що не дочекався від Мінська офіційних пояснень з приводу трагедії.

В білоруському місті Мазир місцеві комерсанти вирішили продати мотори за долари США, що заборонено законом, а потім побачили, що всі 4800 доларів є фальшивими, та звернулися в міліцію. На всій території Гомельської області відразу розпочали аж дві операції – “Перехоплення” і “Купюра”. Врешті-решт, відшукали машину, що вивезла техінку, але самих моторів там не було. Проте білоруські пінкертони дізналися, що мотори знаходяться на якомусь підприємстві міста Єльск. Там співробітники міліції і влаштували засаду.

О 2-й годині вночі 14 травня за моторами приїхали три автомобілі з українськими номерами, де було 6 осіб, з них чотири українці. Як стверджує гомельська міліція, під час затримання один з українців кинувся з ножЕм на міліціонера, а той почав стріляти з автомату. Каже, що цілився в ноги, але куля потрапила у живіт, і українець загинув.

Його звали Анатолій Комісаров, він мешкав в Хмельницькому та мав лише 42 роки. Український міністр закордонних справ Анатолій Зленко заявив, що вимагає офіційних пояснень від білоруського боку, та повідомив, що цю справу контролює консульський департамент МЗС і посолсьство України в Мінську. Ось що сказав Радіо Свобода речник посольства Олег Олійник:

Тим часом Гомельська обласна прокуратура порушила кримінальну справу за статтею “Заподіяння смерті за необережністю”. За словами заступника обласного прокурора Уладзіміра Сарасєкі, тепер триває перевірка причин вживання зброї, від підсумків якої залежить, чи дістане міліціонер покарання. Сарасєка сказав, що розслідування може тривати 2 місяці.

Цікаво, що трьох живих заарештованих, яким спочатку інкримінували збут фальшивої валюти, вже звільнено з-під варти. Незалежні експерти кажуть: або українці були зовсім невинні, або всю вину хочуть приписати Анатолію Комісарову, який загинув. За словами прокурора, всі українці перетинали кордон поза офіційними пропускними пунктами, а для цього використували допомогу “провідника” – колишнього співробітника білоруських органів внутрішніх справ.

Нагадаю, що 1997 року за поїздку на білорусько-литовський кордон співробітники російського телеканалу ОРТ Павло Шеремет і Дмитро Завадський довго сиділи у в’язниці, а потім одержали кримінальні вироки на півтора-два роки умовно.

Мінські спостерігачі вважають, що, відпустивши трьох українців на волю, Білорусь хоче зменшити свою вину за смерть четвертого громадянина України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG