Доступність посилання

ТОП новини

Неурядова організація угорських оборонців довкілля – Енергетичний клуб – вимагає закрити єдину атомну станцію в Угорщині до 2013 року


Неурядова організація угорських оборонців довкілля – Енергетичний клуб – вимагає закрити єдину атомну станцію в Угорщині до 2013 року

Будапешт, 22 травня 2001 – У першому півріччі цього року загальні збори акіонерів державного акціонерного товариства Пакської атомної станції ухвалили інвестиційний проект на тривалий період, який передбачає збільшення потужностей чотирьох реаторів із 470 мегават до 510 – кожний, і збільшення їхньої роботи до 20 років. Ліцензії щодо експлуатації перших двох блоків збігають у 2008 році. Решта – два реактори – працюватимуть на два роки довше. За словами технічного директора станції Пала Ковача, Пакська АЕС виробляє понад 40 відсотків усієї електроенергії країни.

Торік Європейська комісія ухвалила енергетичну Хартію, до якої було внесено й угорську атомну, додав він. Окрім того, західноєвропейська асоціація з питань атомних регуляцій підтвердила ядерну безпеку на угорському об’єкті в Пакші в недавньому звіті на тему вступу нових держав, що володіють мирним атомом, до цієї міжнародної організації. Однак, керівник Енергетичного клубу Адрієн Амон вказує на іншу важливу тенденцію. Річ у тім, що за останніх п’ять років у Сполучених Штатах Америки припинили діяти п’ять атомних реакторів. Угорська АЕС, говорять місцеві зелені, діє точно за таким технологічним принципом, як американські блоки. Втім, у Сакраменто (Каліфорнія) перевагу надали не дешевим реактивним потужностям, а збудували батареї, які акумулюють соняшну енергію.

Погоджуючись з активістами неурядової організації Енергетичний клуб в тому, що не можна говорити про нульовий ризик при експлуатації АЕС в Пакші, Томаш Катона – член-кореспондент угорської Академії Наук і радник акціонерного товариства «Пакська атомна» водночас зауважив, що коли пощастить значно модернізувати технологію вироблення енергії на цій станції, то загрозу небезпеки можна буде звести до мінімуму. Він також додав, що угорську АЕС вважають безпечним об’єктом за визначенням міжнародної організації МАГАТЕ. До речі, як повідомив свого часу посол України в Угорщині Орест Климпуш, угорські атомні реактори проектували українські конструктори.

Генеральний розподілювач енергії Угорські національні енергетичні мережі – майже стовідсотковий власник АЕС у Пакші – зобов’язаний розмістити повний минулорічний валовий прибуток свого підприємства, тобто понад 6 мільйонів доларів, у резервному фонді з метою покращити безпеки роботи станції. Цього року енергетики з Пакші очікують чистий прибуток на суму 1 мільярд форинтів, або близько 3,5 мільйонів доларів. Однак, це навряд чи переконає місцевих зелених, які вважають, що найменший ризик можливий лише за умови цілковитого припинення роботи блоків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG