Доступність посилання

ТОП новини

На перший-другий розрахуйся або чому армію України скоротять на третину, а кількість офіцерів – на половину


На перший-другий розрахуйся або чому армію України скоротять на третину, а кількість офіцерів – на половину

Київ, 22 травня 2001 - Армію України скоротять на третину, а кількість офіцерів – на половину.

Такі орієнтири виголосило Міністерство оборони України з огляду на заплановане переведення війська на професійну основу.

Нині армія України нараховує майже 310 тисяч вояків і вважається однією з найбільших у Європі в компанії з арміями таких країн, як Росія, Туреччина, Франція та Німеччина. Коли раніше поставало питання про потребу скорочення війська України, то, як стверджував міністр оборони Олександр Кузьмук, скорочення більш, ніж до 295 тисяч в сучасних умовах призведе до обвального падіння боєздатності Збройних Сил. Проте виявилося, що насправді військове керівництво готове і на більш кардинальні кроки – на тлі повної професіоналізації армії. Хоча Державна програма переходу національної війська на комплектування солдатами за контрактом ще розробляється, генерали вже оголосили, що та майбутня армія буде значно меншою.

“Ми ведемо розрахунки, що на кінець 2015 року кількість військовослужбовців у Збройних Силах буде близько 200 тисяч. Тобто скорочення буде на одну третину”, - повідомив начальник Головного організаційно-мобілізаційного управління Генштабу Збройних Сил України генерал Микола Матюх.

Що ж до дідівщини, яку так і не вдається викоренити в армії України, то в армії професійній, як вважає генерал Микола Матюх, ця проблема зникне сама собою. За його словами, тоді для солдата-контрактника це буде не просто служба, а високооплачувана робота з еквівалентом десь у 500-700 доларів. Звісно, нині це виглядає спокусливо і для офіцерів.

Але такі заробітки генерали обіцяють лише у 2015 році, і поки що контрактник в кращою разі може розраховувати на щомісячну платну у 400 гривень. До професійної армії обіцяють брати і жінок. Тим більше, що з тих 30 тисяч контрактників, які вже служать у війську країни, 13 тисяч - жінки. (за станом на 1 березня 2001 року офіцерів-жінок в Збройних Силах України - 674, прапорщиків-жінок – 3314, жінок-солдатів і сержантів 13911).

Проте першочерговим завданням на шляху до професійної армії є створення за п’ять найближчих років якісно нового сержантського корпусу. На цьому особливо наголосив міністр оборони Олександр Кузьмук, посилаючись на американський приклад.

Поява у війську прошарку справжніх сержантів - на кшталт американських – має, серед іншого, зняти частину зайвих навантажень з офіцерів. Слідом за цим планується провести скорочення серед офіцерів. Нині офіцерів майже 100 тисяч.

Генерал Микола Матюх продовжує:

“Уже усе розраховано. На кінець 2015 року ми плануємо мати в армії 20% офіцерів, 20% сержантів, решта – це солдати. Нині офіцерів у нас близько 30% . Тобто тут буде радикальне зменшення. Фактично, офіцерський корпус буде зменшений в два рази.”

Що ж до того, чи планується зменшити кількість найвищого військового керівництва, то на це пан Матюх безапеляційно зауважив: “Я зразу скажу, що генералів в Україні менше всіх”. Проте заради об’єктивності таки нагадаю, що армійських генералів в країні нині нараховується 272. Це при тому, що минулого року їх було 194.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG