Доступність посилання

ТОП новини

Про початок підготовки до антипрезидентського референдуму на Львівщині і ставлення місцевої влади до нього


Про початок підготовки до антипрезидентського референдуму на Львівщині і ставлення місцевої влади до нього

Львів, 22 травня, 2001 - У Львові відбулися збори ініціативних груп з проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо дострокового припинення повноважень президента України Леоніда Кучми.

Поки що у Львові створено три ініціативні групи. До першої увійшли представники Соціалістичної партії України, Союзу офіцерів, СДПУта жіночої організації “За майбутнє України”. До другої - партії “Батьківщина” і “Собор”, а до третьої – представники комітету “ За Україну без Кучми”: Соціалістична партія України, “Єдність”, Українська консервативна республіканська партія, УНА-УНСО, Українська Християнсько-демократична партія і громадський діяч Юрій Шухевич.

На зборах ініціативної групи представників комітету “За Україну без Кучми” були присутні 237 осіб. Однак працівники Львівської міської ради, навіть не рахуючи присутніх, припустили, що у залі набралося заледве 150 чоловік (хоча у приміщенні через брак вільних сільців люди навіть стояли). Лідер львівських соціалістів Євген Таліпов пообіцяв, що наступного разу вони змусять чиновників зробити привселюдний рахунок присутніх у залі.

На зборах громадський діяч, колишній політв”язень Юрій Шухевич закликав усіх присутніх до єдності і праці в ім”я кращого майбутнього України. Далі Юрій Шухевич сказав:

“При владі, за влучним висловом Олександра Мороза, бандократія, яка опанувала Україною: зруйнована промисловість, сільське господарство, розвалено освіту. При повній безконтрольній владі чинних кланів, корупції, яка роз”їдає наше суспільство, на кожному кроці спостерігається зростання злочиннсті. І все це ми маємо за часів правління Леоніда Кучми. Це вже просто ганебно перед цілим світом, що ми ще можемо терпіти таку владу над собою. Оскільки народ є дійсно джерелом всякої влади, ми сьогодні зібралися, щоб зініціювати референдум, який повинен усунути Кучму і все його кримінальне оточення від влади.” У декларації ініціативної групи комітету “За Україну без Кучми” сказано: “Ми вважаємо конституційний шлях зміни правлячого режиму за єдино можливий і свідомо протиставляємо беззаконню і свавіллю влади виключно мирні та правові методи боротьби”.

За словами голови обласного осередку СПУ Євгена Талипова, днями будуть проведені аналогічні зібрання ініціативних груп у 5 районах Львівщини. Отож , зроблено перший крок до створення обласного штабу з підготовки до референдуму. А загалом в області почали діяти 19 районних штабів, до складу яких входить від 15 до 20 осіб.

Невдовзі у Львові з’явиться і студентська ініціативна група з проведення референдуму. Однак Львівський громадський комітет опору “”За правду”, членами якого є, здебільшого, студенти, не підтримує ідею референдуму, але й не забороняє спудеям брати у ньому участь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG