Доступність посилання

ТОП новини

Шавуот


Шавуот

Київ, 22 травня 2001 - На 28 травня припадає перший день відзначення євреями свята Шавуот – у пам’ять про той день, коли на горі Синай євреї отримали Тору. День, коли сам Господь покликав синів Ізраїля оберігати у всій повноті заповіді віри, добра і справедливості, і жити за законами моралі. Символічно – час знаходження Тори наступив лише після знаходження народом свободи. Але й однієї свободи недостатньо, так само, як недостатньо мати лише волю і розум. Щоби скористатися свободою, треба керуватися певними законами, серед яких: “поважай матір і отця свого”, “не вбивай”, “не кради”. Вони є вічними і не мають “етнічних” кордонів. Свято Шавуот – це час очищення і освячення. Глибину переживань і почуттів кожного, хто шанує Шавуот, передають два короткі слова, які були виголошені далекими предками євреїв біля підніжжя гори Синаю: “Ми виконаємо” і “Ми послухаємося”. Саме ці дві обітниці і надалі надихали й освячували життя нащадків.

Шавуот – це свято жнив, свято перших плодів землі. Адже пам’ятають: як земля, що її обробляє селянин, згодом віддячує його врожаєм, так виконання людьми закону неодмінно винагороджується, бо світ стає більш досконалим, добрим і справедливим. Шавуот неначе черпає свої сили від землі і природи, і тому саме це свято увібрало в себе радість знаходження Тори. До нього годиться випекти з пшениці нового врожаю два караваї і віднести їх до храму. Другою “жертвою” є перші плоди, що достигають цієї пори. З давніх давен люди, які сходилися цього дня до Єрусалиму, несли з собою кошики зі спілими гранатами, оливками, виноградними гронами. Сьогодні ознаками свята є прикрашені зеленим віттям і гірляндами квітів будинки і синагоги. Вікна осель також прийнято прикрашати аплікаціями з папірців.

Це найкоротше зі всіх єврейських свят. Тому, переказували, напередодні не треба лягати спати. До того ж саме в ніч під Шавуот розкриваються небеса, і всі молитви ідуть до Бога. Традиційними є молочні та борошняні страви – сир, сметана, млинці з сиром, пироги, тістечка, медові коржі – солодкі і любі, як людська душа, в якій панує гармонія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG