Доступність посилання

ТОП новини

Україна важлива для розширення Євросоюзу — але тим часом не як його майбутній член, а як джерело потенційної нестабільності


Україна важлива для розширення Євросоюзу — але тим часом не як його майбутній член, а як джерело потенційної нестабільності

Прага, 22 травня 2001 — Поступ України до демократії й реформ має стати пріоритетом для всієї Європи, вкотре нагадують Прем’єр-міністр Швеції, яка головує зараз у Європейському Союзі, Йоран Перссон і голова Єврокомісії Романо Проді в своїй статті в щоденнику Інтернашонал Гералд Триб’юн. Для подальшого розширення ЄС, наголошують вони, життєво важливим є сприятливий розвиток на сході від майбутніх його членів. Найголовнішими з земель, що залишаться поза східними кордонами розширеного Євросоюзу, його чільники вважають Україну разом із Росією. Але є й помітна зміна: тепер співпраця країн-кандидатів із Україною вважатиметься не за відволікання від головної мети, а за додатковий позитивний бал їхньої оцінки готовності до вступу.

Україна є визначальний чинник розвитку й дотримання стабільності в усій Європі, знову нагадують автори статті, — і разом із Росією викликає найбільшу стурбованість, бо ж ці дві країни межують відразу з чотирма кандидатами на вступ до Європейського Союзу. Тож будь-яка політична нестабільність, відступ від економічних реформ чи й навіть половинчаті реформи в цих країнах загрожують створити в Європі новий розрив — політичний, економічний і соціяльний — напередодні розширення ЄС, а це не піде на користь нікому: ні країнам Євросоюзу, ні кандидатам, ані самим Україні й Росії.

Щоб відвернути такий похмурий сценарій, Україна мусить старанно йти шляхом демократії, верховенства закону й економічних реформ. Саме від темпів реформ залежить швидкість посилення співпраці з ЄС, якого прагнуть і виборці й виборна влада в Україні, і Євросоюз, наголошують його керівники.

Але не тільки Україна може зробити внесок у прискорення реформ і подальшої інте∂рації з Європою: і країни на західному кордоні України мали б зробити все можливе, щоб розвивати співпрацю з нею й розбудовувати добросусідство — це є й у їхніх інтересах, додають Йоран Перссон і Романо Проді.

За спеціяльною ініціятивою Швеції, яка головує нині в ЄС, Євросоюз залучатиме країни – кандидати на вступ до співпрації європейської спільноти з Україною. Серед пропонованих заходів — створення умов, що дадуть цим країнам можливість брати участь у спільних проектах Євросоюзу й України. Європейська Комісія бере в цьому активну участь, і її має бути ще активізовано. Керівники ЄС закликають також розвивати й тристоронню співпрацю країн – членів ЄС із окремими країнами – кандидатами в спільних проектах із залученням України.

Ця ініціятива ЄС буде важливим сигналом для кандидатів: більша співпраця з Україною буде важливим моментом їхньої позитивної оцінки в процесі вступу.

Обмежувати подальше зближення з Україною немає підстав — але воно може відбуватися лише настільки, як дозволяє на кожному етапі становище в самій Україні. Євросоюз далі підтримуватиме реформаторські зусилля в Україні — та керівництво ЄС усвідомлює, що така підтримка й близько не матиме вирішальних наслідків: вирішальними чинниками є відвага українських політиків і рішучість народу йти на великі структурні зміни. А тим часом, зазначають Прем’єр-міністр Швеції Йоран Перссон і голова Єврокомісії Романо Проді в своїй статті в щоденнику Інтернашонал Гералд Триб’юн, говорити про асоційоване членство України в Європейському Союзі ще зарано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG