Доступність посилання

ТОП новини

Реакція Москви на повідомлення німецьких ЗМІ про намір США та Німеччини призупинити фінансову допомогу Росії


Реакція Москви на повідомлення німецьких ЗМІ про намір США та Німеччини призупинити фінансову допомогу Росії

Москва, 22 травня 2001 ― Президент Російської Федерації Володимир Путін охарактеризував як провакаційні публікації у німецьких засобах масової інформації, в яких було зазначено, що під час однієї із своїх телефонних розмов президент США Джордж Буш та канцлер Німеччини Герхард Шрьодер домовилися припинити фінансову допомогу Росії доти, доки Росія не зупинить перетікання капіталів з своєї країни до західних держав.

Як відомо, ситуація із «брудними грошима», які відмиваються у західних банках, сьогодні є однією з найболючіших у взаєминах між Росією та Заходом.

Сполучені Штати вже висловили своє незадоволення з приводу того, що секретні розмови президента США і федерального канцлера Німеччини потрапили до засобів масової інформації.

У Кремлі повідомлення про те, що Джjрдж Буш і Герхард Шрьодер домовлялися щодо припинення фінансової допомоги Росії, звичайно ж, викликали негативну реакцію. Як зазначають спостерігачі, Володимир Путін, який 16 червня зустрічається з президентом США Джорджем Бушем у Любляні, звичайно, сподівається продовжити діалог навколо допомоги російській економіці. І те, що навіть без узгодження із ним президент США і федеральний канцлер Німеччини домовляються про припинення фінансової допомоги, звичайно ж, не може порадувати президента Російської Федерації.

Володимир Путін зазначив, що такі публікації мають на меті погіршити плідні взаємини між Російською Федерацією і Європейським Союзом. «Є відомий анекдот, в якому на запитання: «Як ваше здоров’я?» відповідають: «Не дочекаєтесь!» Я б поширив цю ситуацію також і на публікації у німецьких ЗМІ», - зазначив президент Російської Федерації.

Володимир Путін зробив цю заяву відразу після переговорів з прем’єр-міністром Іспанії Хосе Марія Аснаром, який прибув до російської столиці із офіційним візитом. Х. Аснар став першим західним лідером, який погодився, щоб частина російських боргів Іспанії була реструктуризована і частину таких боргів Росія віддавала б товарною продукцією.

Як відомо, Росія пропонувала цю схему іншим європейським країнам, зокрема, Німеччині. Однак, федеральний канцлер Герхард Шрьодер вімовився погодитися з таким варіантом.

Водночас, кількість боргів Росії Іспанії не можна, навіть приблизно, порівняти з тими боргами, які російська економіка має перед Німеччиною. Таким чином у Хосе Марія Аснара було достатньо можливості проявити добру волю у взаєминах з Володимиром Путіним, ніж у його німецького колеги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG