Доступність посилання

ТОП новини

Багатосторонні сили швидкого розгортання – Росія нарощує м’язи?


Багатосторонні сили швидкого розгортання – Росія нарощує м’язи?

Прага, 23 травня 2001 – Ще у дні президентської передвиборчої компанії у США команда Джорджа Буша прогонозувала, що Росія буде нарощувати свою військову присутність на теренах колишнього СРСР, насамперед, в Середній Азії. Цього не заперечує й Кремль , який вустами свого президента називає нинішню стартегічну діяльність процесом «собіранія русскіх земель». Наміри шести членів Договору колективної безпеки СНД створити багатосторонні сили швидкого розгортання під зверхністю Росії свідчать про підтвердження думок експертів щодо «нарощування російської військової потуги на теренах колишнього СНД».

Повідомляється, що президенти Росії, Білорусі, Вірменії, Таджикистану, Казахстану і Киргизії, тобто, країн, котрі входять до так званого Договору про колективну безпеку СНД, підпишуть 25 травня на нараді в Єревані угоду про створення багатосторонніх сил швидкого розгортання в Центрально-Азійському реґіоні. Генеральний секретар Ради колективної безпеки СНД Валерій Ніколаєнко повідомив журналістів, що такі сили будуть сформовані вже до 1 серпня і до кінця цього року проведуть військові навчання. А якщо до цього додати й вітання, котрі послав Володимир Путін до учасників засідання Ради керівників органів безпеки і спецслужб держав СНД у Мінську, то ці факти підтверджують особливу активність Москви на теренах колишнього СРСР, насамперед, на військовому й силовому рівні. Чи не означає це й сигналу небезпеки для Прибалтики та України?

Рада колективної безпеки СНД поступово перетворюється у орган тісної співпраці у військовому і зовнішньополітичному напрямках і виглядає так, що Москва ініціює його реформування у вигляді своєрідного військово-політичного блоку. Цьому підтвердженням є і створення багатосторонніх сил швидкого розгортання в Центрально – Азійському реґіоні. Повідомляється, що на першому етапі це буде півтора-тисячна військова група, котра включатиме по одному батальйону з Росії, Таджикистану, Казахстану і Киргизії але вона буде тимчасовою, бо згадані батальйони базуватимуться на території своїх країн і викликатимуться анти-терористичним центром СНД для операцій супроти терористичних груп у реґіоні, на вимоги тих чи інших держав. Генеральний секретар Ради колективної безпеки СНД Ніколаєнко відзначив також, що це буде лише першим кроком для створення більш масштабних сил, які будуть брати участь у відбитті агресії і в проведенні анти-терористичних операцій.

А виконавчий секретар СНД Юрій Яров висловився з цього приводу так:

«Ми просили держави, і всі члени співдружності мали вирішувати чи створювати ці сили, чи будуть виконувати вони ці функції за мандатом. Тут зрозуміло, оперативне реаґування на ситуацію за проханням тієї держави, котра звернеться, з метою виконання конкретного завдання: ліквідація наслідків проникнення чи присікання. Все, інших завдань немає. Вони виконали і пішли. Ось так я це розумію. Дане питання буде ще обговорюватися на відповідному рівні і отримуватиме мандат».

Нагадаємо, що анти-терористичний центр СНД знаходиться на теренах Росії, там і будуть вишколюватися «великі реґіональні сили», а командує ним нині генерал Борис Мильников, колишній член Ради Безпеки Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG