Доступність посилання

ТОП новини

Коментар американського експерта Андреса Ослунда щодо кандидатури Анатолія Кінаха на посаду прем’єр-міністра України


Коментар американського експерта Андреса Ослунда щодо кандидатури Анатолія Кінаха на посаду прем’єр-міністра України

Вашингтон, 22 травня 2001 ― Цікаво, що у день відставки Віктора Ющенка з посади прем’єр-міністра Анатолій Кінах перебував у Вашингтоні, - зазначив Андрес Ослунд, експерт впливової американської інституції «Карегі», фундаціїї підтримки міжнародного миру.

Доктор А.Ослунд днями повернувся із Києва до Вашингтона і повідомлення про те, що А. Кінах є головним претендентом на посаду прем’єр-міністра оцінює так: «А.Кінах не пов’язаний близько з олігархами, проте він має тісні стосунки із Л.Кучмою. У порівнянні з іншими кандидатурами, його можна вважати відносно нейтральним претендентом, людиною Л.Кучми не пов’язану із олігархами та силовими структурами, правоохоронними органами. Йдеться про досить пасивну особистість лояльну президентові.

Перебуваючи у Вашингтоні, він зробив усе можливе, щоб представити себе справжнім реформатором. При цьому, слід нагадати, що під час перебування А.Кінаха на посаді віце-прем’єра з промислової політики в уряді Марчука він не ухвалив жодного поганого рішення. Наприклад, він не домагався субсидій для промисловості.

Проте, з іншого боку, можна сказати, він, по суті, майже нічого помітного не зробив, перебуваючи на цій посаді. Однак, принаймні, він не ухвалював шкідливих ініціатив та заходів, чим відзначилися численні інші українські представники».

На запитання, чи А.Кінах може стати елементом збереження певної стабільності до проведення наступних парламентських виборів та якоюсь мірою, зможе зберегти здобуті урядом В. Ющенка досягнення і перші в історії незалежності України чіткі ознаки економічного росту, американський експерт А.Ослунд сказав: «Тяжко сказати. На мою думку, це буде період слабкого уряду. Принаймні, А.Кінах не представляє собою різку зміну курсу, повернення у минуле».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG