Доступність посилання

ТОП новини

НАТО і США


НАТО і США

Прага, 23 травня 2001 – Остання заява міністра оборони США Рамсфельда про намір Вашінгтона вивести свої миротворчі війська з Боснії викликала широку реакцію серед західних оглядачів. Західна преса продовжує коментувати ситуацію на Близькому сході і на Балканах.

Газета «Уолл стріт джорнел» містить коментар виконавчого директора організації Нова атлантична ініціатива Джефрі Ґедміна. Рішення адміністрації Буша про виведення трьох тисяч трьохсот американських миротворців із Боснії автор називає «бездушним прагматизмом і цілковитою відсутністю сентиментів» (мається на увазі щодо європейських союзників). Коментатор наголошує також на тому, що Рамсфельд не приховує свого скептицизму у справі створення окремих європейських сил швидкого розгортання поза рамками союзу НАТО. До речі, Вашінгтон від самого початку критично поставився до ідеї створення таких сил, які мали б дублювати функції НАТО, відтягати кошти і потенціал оборонного союзу.

Перегляд військової стратегії США у Європі автор важає поворотним пунктом у політиці Вашінгтона, який пояснює цей крок потребою зміцнити азійський регіон у зв’язку зі зростаючим там напруженням. На думку коментатора, пентагон керується при цьому холоднокровним прагматизмом, тобто виключно практичними міркуваннями, а не ідеологією.

Інші коментатори нагадують при цьому, що президент Буш ще під час передвиборчої кампанії обіцяв вивести американські миротворчі підрозділи з Балкан, вважаючи, що проблемами у межах Європи повинні більшою мірою займатися європейці і взяти при цьому на себе кошти вирішення цих проблем.

Тим часом коментатор газети «Вашінгтон пост» Кейт Річбарґ критикує рішення адміністрації Буша у справі виведення американських миротворців із Боснії без попередніх консультацій зі своїми європейськими союзниками. Автор вважає, що Рамсфельд виступив зі своєю заявою саме у розпал конфлікту в Македонії, який дестабілізує ситуацію на Балканах і може викликати потребу ширшої присутності військ НАТО в цьому регіоні. Далі автор зазначає, що в останні тижні європейці вже звикли до сигналів із Вашінгтона, які свідчать про загострення взаємин. Європейські союзники США, веде далі автор, тепер очікують, що президент Буш роз’яснить позицію Вашінгтона на Балканах під час своєї першої поїздки до Європи наступного місяця. Заява Рамсфельда викликала також занепокоєння серед офіційних осіб у Боснії, зазначає коментатор, наводячи на закінчення критичні зауваження із приводу заяви з боку посла США при ООН Річарда Голбрука, який був ініціатором Дейтонської угоди 95-го року у справі Боснії. Голбрук вважає, що поки що не може бути мови про виведення американських миротворчих підрозділів з Боснії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG