Доступність посилання

ТОП новини

Чільники Угорщини хочуть заручитися підтримкою країн Бенелюксу при вирішенні питання прискореного вступу держави до ЄС


Чільники Угорщини хочуть заручитися підтримкою країн Бенелюксу при вирішенні питання прискореного вступу держави до ЄС

Будапешт, 23 травня 2001 - Євроінтеґраційні питання були головними, наприклад, під час зустрічі угорського президента Ференца Мадла з монархом Бельгії королем Альбертом другим у Брюсселі. В розмові один-на-один ішлося також про добрий розвиток двосторонніх відносин. Мадл Ференц висловив подяку Бельгії за її підтримку Будапешта в його прагненні стати членом Європейської спілки. Глава угорської держави наголосив, зокрема, на тому, що хоча наразі дещо заскоро вести мову про конкретні дати вступу, все ж Угорщина, на його думку, здійснила низку підготовчих заходів, аби стати в лави нових членів ЄС вже після першої хвилі прийому.

У середу президент Ференц Мадл виїхав до міста Аахена, куди його запросили на церемонію вручення премії Карла угорському письменнику Дьєрдю Конраду. Тим часом, у голандській столиці приймали іншого угорського політика прем’єр-міністра країни Віктора Орбана, з яким зустрівся його нідерландський колега Ван Кук. За словами гостя, сторони дуже близькі в розумінні інтеґраційних прагнень офіційного Будапешта. Це дає підстави вважати, що Угорщина бачить доцільним і надалі відстоювати свої інтереси щодо узгодження позицій Будапешта і ЄС щодо вільного пересування робочої сили зі Сходу. І хоча, як заявив глава голандського уряду, ніхто не збирається послаблювати умови процесу прийому нових членів, Голандія не заперечуватиме проти знятт перешкод щодо заробітчан зі сходу Європи в разі прийняття в ЄС держав-кандидатів. Однак, не слід затягувати терміни прийому нових членів, якщо для цього не виникне об’єктивних підстав,- сказав голандський прем’єр. Зі свого боку Будапешт, аби уникнути спекуляцій на біржах, бажав би виграти час, поки не вгамуються пристрасті навколо видачі дозволу на вільний продаж земель неугорським громадянам.

Цими днями в Берліні тривають наради на рівні угорського й німецького міністрів фінансів. З фахової точки зору німецька сторона позитивно оцінює інтеґраційні шанси Угорщини. Мігай Варґа після зустрічі з німецьким міністром фінансів запевнив присутніх препортерів у тому, що угорцям буде простіше точити переговори з Європейською комісією, тому що Будапешт просить відстрочки буквально з кількох питань, тоді як головні реформи в цій країні відбуваються досить добре.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG