Доступність посилання

ТОП новини

Підтримка Європейського Союзу сприятиме розширенню співпраці між Україною та її сусідами - депутат польського Сейму


Підтримка Європейського Союзу сприятиме розширенню співпраці між Україною та її сусідами - депутат польського Сейму

Прага, 23 травня 2001 ― Нещодавній заклик лідерів Європейського Союзу до тіснішої співпраці з Україною є сигналом того, що ЄС схиляється до позиції, котру протягом років посідає Польща, вважає депутат польського Сейму від партії Унія Свободи Хенрік Вуєц. Зі закликом про тіснішу співпрацю між країнами-членами ЄС, країнами-кандидатами та Україною вчора виступили президент Європейської Комісії Романо Проді та Прем’єр міністр Швеції Ґоран Персон, котрий зараз головує в ЄС.

Польща, на думку депутата Сейму Хенріка Вуйца, може лише привітати нову ініціативу Європейського Союзу стосовно України. «Пан Проді дійшов висновку, що є дуже важливо, щоб Україна утримувала свій реформаторський напрямок, з чим є зараз серйозні труднощі. Тому він заохочує країни-кандидати до дуже близьких контактів з Україною », - вважає Хенрік Вуєц.

Він говорить, що Польща такі контакти підтримує вже впродовж довгого часу і її метою було донести до керівництва Європейського СОюзу ідею про те, що інтеґрація країн-кандидатів до ЄС не повинна означати, що на східних кордонах Польщі постане нова Залізна Завіса. На думку пана Вуйца, звернення лідерів Європейського Союзу є добрим сигналом, який свідчить про те, що ЄС занепокоєний подіями в Україні, і хоче встановити реальну і плідну співпрацю з нею в цей складний момент за посередництвом країн-кандидатів, які мають з нею подібний досвід та тісніші зв’язки.

На думку депутата польського Сейму, заклик Європейського Союзу більше стосується не стільки Польщі, скільки інших країн-кандидатів. «Я гадаю, що контакти решти країн-кандидатів, Литви, Солваччини, Чехії, Румунії, Угощини, також є дуже потрібні. Польща, боронь Боже, не є якимось монополітсом на зв’язки з Україною», сказав пан Вуєц. Але і для самої Польщі підтримка Європейського Союзу у співпраці з Україною є важливою, оскільки стали з’являтися думки про те, що Польща занадто переймається проблемами України і це може зашкодити її переговорам про вступ з Європейським Союзом.

З огляду на те, що країни-кандидати мають досить обмежені економічні ресурси, Хенрік Вуєц вважає, що залучення членів Європейського Союзу до тристоронньіх проектів з Україною за посередництва країн-кандидатів, буде запорукою реалістичності таких проектів. Депутат польського Сейму говорить, що Польща, у рамках так званого Веймарського трикутника, вже залучила до такої співпраці Францію та Німеччину, активною у тристоронніх стосунках з Україною є також Велика Британія. Зараз настала черга інших країн ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG