Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш підтримав Далай Ламу у його намірах відновити людські права в Тібеті


Джордж Буш підтримав Далай Ламу у його намірах відновити людські права в Тібеті

Прага, 24 травня 2001 – Під час зустрічі Джорджа Буша і духовного лідера Тібету Далай Лами, яка відбулася вчора пізно ввечері за європейським часом у Білому Домі, американський президент висловив повну підтримку намірам релігійного глави тібетців у його намаганнях шукати діалогу з Пекіном з метою відновлення людських прав свого народу.

Напередодні відбулася зустріч Далай Лами з держсекретарем США Коліном Пауелом, під час якої шеф американської дипломатії висловив підтримку намаганням тібетців відновити людські і релігійні права на своїй Батьківщині, яка перебуває тепер у складі КНР на автономних підставах, після окупації військами комуністичного Китаю у 1951 році. Упродовж 45-хвилинної розмови Коліна Пауела з Далай Ламою була присутня спеціальний координатор американської політики щодо Тібету Павла Добрянська.

В середу Далай Ламу приймав у своїй резиденції в Білому Домі Джордж Буш, у цій зустрічі також брала участь і радник президента США з національної безпеки Кондоліза Райс. Глава американської адміністрації повідомив під час розмови з Нобелівським лауреатом і керівником тібетського уряду у вигнанні, що він буде шукати можливостей для налагодження діалогу між Далай Ламою і пекінською владою з метою збереження унікальної релігійної, культурної і мовної ідентичності Тібету. Джордж Буш також висловив сподівання у цьому зв’язку на позитивні реакції з боку китайських керівників.

Далай Лама повідомив після зустрічі з американським президентом, що розмова була «вельми теплою». Під час дискусій щодо ставлення до Китаю і Тібету між ними встановилася повна згоди з усіх заторкуваних питань. Тібетській духовний лідер відзначив, що він підтримує добрі економічні взаємини між США і КНР але разом з тим вони разом з Джорджем Бушем впевнені у необхідності покращення в Китаї ситуації у галузі прав людини та релігійного волевиявлення громадян.

Речник Білого Дому Арі Фляйшер повідомив, що американський президент шанує Далай Ламу, як визначного релігійного діяча і особистість. Представник адміністрації США також підкреслив, що збереженню духовної ідентичності Тібету нині існує велика загроза і його уряд докладатиме зусиль для підтримки процесу відновлення людських прав тібетців, збереження релігійної, культурної та мовної унікальності цього народу. Арі Фляйшер також відзначив, що США визнають Тібет складовою частиною Китаю і це не підлягає політичним сумнівам.

У Пекіні розцінюють зустріч Джорджа Буша з Далай Ламою, як втручання у внутрішні справи Китаю, а тібетського духового лідера в екзилі називають не інакше як «сепаратистом». Нагадаємо, що унаслідок окупації Тібету китайськими військами жертвами інтервенції стало близько 2-х мільйонів тібетців, десятки тисяч з яких загинули під час опору загарбникам, не менеше люду цієї гірської країни потрапло до комуністичних в’язниць і таборів, а ще десятки тисяч змушені були втікати до інших країн.

Вчорашній день 50-річчя поневолення Тібету відзначали в усьому цивілізованому світі. Особливо гостро критикували у середу політику Китаю щодо Тібету представники уряду Австралії, які назвали окупацію цієї країни китайськими військами «брутальним» придушенням свободи тібетців. Агенства повідомили, що напередодні у багатьох країнах світу поблизу китайських офіційних представництв відбулися мітинги та демонстрації на підтримку відновлення незалежності Тібету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG