Доступність посилання

ТОП новини

У четвер вранцi розпочалася операцiя повернення югославських Збройних сил i сербської полiцiї до буферної зони на пiвднi Сербiї


У четвер вранцi розпочалася операцiя повернення югославських Збройних сил i сербської полiцiї до буферної зони на пiвднi Сербiї

Бєлград, 24 травня – Бєлградський уряд гарантує безпеку й свободу пересування албанцям, якi становлять бiльшiсть населення в районi.

Сербiя може бути країною у якiй є мiсця для усiх. Досить було страждань, сварок i сутичок. Настав час для розуму й демократичного дiалогу про мiжнацiональнi стосунки.

Про це мовиться у зверненнi урядiв Югославiї i Сербiї до албанського населення на пiвднi Сербiї. Точнiше, до мешканцiв територiї величиною 400 квадратних кiлометрiв, яка протягом минулих двох рокiв була нiчиєю землею. Югославськi сили вiдступили з району два роки тому, на пiдставi угоди з НАТО. Мiсцевi албанцi сформували так звану Визвольну армiю Прешева, Буяновца й Медведжи, яка боролася за приєднання трьох округiв до Косова. Її бiйцi контролювали шляхи з Сербiї до Косова й обстрiлювали позицiї югославських сил за межами зони.

Заступник республiканського прем’єр-мiнiстра Сербiї Небойша Чович упродовж кiлькох мiсяцiв вiв переговори з мiсцевими албанцями, включаючи й представникiв повстанцiв. Нацiоналiстичнi кола вимагали завдати рiшучого удару терористам. Проте, влада настоювала на полiтичному врегулюваннi кризи. З дозволу НАТО, югославськi сили протягом березня й квiтня без iнцидентiв повернулися до чотирьох секторiв зони. Це стало гарантiєю, що новий бєлградський уряд вiдкинув дискримiнацiйну полiтику колишнього режиму щодо етнiчних албанцiв. За допомогою Європейського союзу розпочалася вiдбудова шкiл та iнфраструктури в цьому вiдсталому районi, де протягом минулих рокiв не було жодних iнвестицiй. Понад 400 албанських повстанцiв протягом тижня склало зброю. Їхнi полiтичнi лiдери зобов’язалися спiвпрацювати з бєлградською владою для добробуту усiх мешканцiв. Сербський генерал Нiнослав Крстич у четвер о восьмiй годинi ранку сказав лиш одно слово: “Повернення”. Колони в яких було понад чотири тисячi вiйськовослужбовцiв та полiцейських вирушили на пiвдень. До Буяновца прибули союзний та республiканський прем’єр-мiнiстри Зоран Жiжич i Зоран Джiнджич та 250 журналiстiв, якi слiдкують за кожним кроком учасникiв у складнiй й рискованiй операцiї пiд назвою “Браво”. День Д розпочався без iнцидентiв. Однак, це лише початок. Буде необхiдно чимало зусиль й терпеливостi обидвох сторiн поки мiсцевi албанцi не збагнуть, що сучасна сербська влада не є окупантською та, що вони є рiвноправними громадянами Сербiї.

Чи усе буде браво – побачимо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG