Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане Кінах новим головою уряду? Погляд з Одеси


Чи стане Кінах новим головою уряду? Погляд з Одеси

Одеса, 23 травня 2001 - Серед народних депутатів, обраних на парламентських виборах в Одесі, факт пропозиції президента України про можливу кандидатуру на посаду голови українського уряду Анатолія Кінаха викликав обговорення. Регіональні організації політичних партій, тим часом, зберігають незрозумілу мовчанку.

Протягом останніх днів жоден з лідерів політичних партій в Одесі так і не зібрав прес-конференції для регіональних журналістів, щоб висловити ставлення до кандидатури Анатолія Кінаха як нового голови українського уряду. Відбувається це навіть за цієї умови, що саме на південних теренах України пан Кінах є особливо відомим, адже свого часу обіймав посаду Голови миколаївської обласної державної адміністрації.

До речі, перебуваючи свого часу на посаді віце-прем’єр-міністра України Анатолій Кінах очолював комісію, яка була створена за вказівкою президента, для розгляду у 1996 році проблем, пов’язаних з розбіжностями у економічних питаннях між Одесою та Одеською областю. Тоді було складено, на думку багатьох, досить правдивий звіт, у якому було наголошено, що під керівництвом Руслана Боделана в Одеській області спостерігалося погіршення життя, були доведені до занепаду сільське господарство, промисловість і так далі. Висновків за згаданим звітом президент Леонід Кучма тоді не зробив, але Анатолій Кінах прагнув скласти справедливий звіт.

Нині ставлення до пропозиції президента щодо можливого нового голови уряду погодився висловити народний депутат України Юрій Кармазин:

“За Анатолія Кінаха можуть проголосувати як “ліві”, так і “праві”. Хоча, те що за ним не стоїть великої фракції та великих політичних сил, говорить , що йому буде важко спиратися на потужні сили у Верховній Раді.

Сьогодні Україні терміново необхідний будь- який прем’єр для того щоби не зустріти приїзд Чорномирдіна без прем’єр-міністра і щоб Він не почав виконувати обов’язки прем’єра при слабкому уряді.

Це компромісний варіант – варіант Кінаха, хоча я не сподіваюся на дуже значні зрушення у економіці. Побачимо. Нині Кінах обіцяє підходи, які мені імпонують в питанні податків. Я давно говорив про те, що слід зменшити податки, необхідний новий податковий Кодекс (я автор одного з проектів). Віктор Ющенко блокував це питання. Побачимо, наскільки зможе Кінах реалізувати його.

У нього є шанси на проходження через парламент, але що це буде за уряд і чи надовго - це вже серйозне питання”.

Тим часом, ще один народний депутат України, обраний в Одесі, Едуард Гурвіц переконаний, що у пропозиції президента не було нічого несподіваного. Він, зокрема, зазначив:

“Кінах претендував на посаду прем”єра і після краху команди Валерія Пустовойтенка. Він має великий досвід роботи в уряді.

Тим часом, важко сказати чи буде продовжено чи посилено реформи попереднього уряду. Це буде залежати від позиції президента – адже у разі призначення, Кінах буде виконувати саме волю Леоніда Кучми”.

Едуард Гурвіц вважає, що ситуація у парламенті є непростою, тому що для проходження кандидатури Кінаха необхідна повна консолідація прихильних до президента депутатів. Незрозуміло дотепер, як вони будуть голосувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG