Доступність посилання

ТОП новини

Американсько-китайські взаємини. Афганістан: дискримінація індуїстів


Американсько-китайські взаємини. Афганістан: дискримінація індуїстів

Прага, 24 травня 2001 – Серед низки міжнародних проблем, які порушує західна преса, наведемо відгуки про американсько-китайські взаємини, в яких останнім часом помітно зростає напруження, а також про недавнє рішення афганської міліції талібан, згідно з яким індуїсти мусять носити жовті покривала, які відрізняли б їх від мусульман. Це дискримінаційне рішення викликало особливо широке обурення у різних країнах світу.

Американська газета «Лос-Анджелес таймс» у редакційній статті аналізує останні зміни у взаєминах між США і Китаєм. Американські стратеги вважають, пише газета, що нині тривалої загрози міжнародній стабільності й американським інтересам слід очікувати з Азії й зокрема від Китаю, який щораз активніше збільшує свої впливи в регіоні. Цитуючи недавній звіт організації Ренд Корпорейшен, яка займається стратегічними дослідженнями, газета підкреслює, що Сполучені Штати повинні дотримуватися балансу сил із найпотужнішою в Азії країною, тобто Китаєм, щоб запобігти створенню будь-якого регіонального домінування. На додаток до цього, як вважає «Лос-Анджелес таймс», Вашінгтон повинен розвивати двобічні взаємини і співпрацю з Пекіном, щоб недопустити до взаємного протистояння.

Тим часом газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить коментар двох фахівців від азійських справ Скота Снайдера і Ральфа Косси, в якому автори пишуть про зростаючу можливість воєнного конфлікту в Азії з огляду на численні територіальні суперечки. Коментатори вважають інцидент з американським розвідувальним літаком не пов’язаним із азійською ситуацією випадком, проте реакція Китаю, на їхню думку, викликає занепокоєння. Для збереження балансу сил в регіоні, коментатори пропонують вжити заходів з метою установити довір’я між обома сторонами, зокрема установити систему завчасних попереджень про свою військову активність в регіоні. Інакше, як вважають коментатори, наступна криза може привернути міжнародну увагу своїм значно ширшим розмахом.

У західних газетах з’явилася низка коментарів у справі примусового одягу для індуїстів, жовтий колір якого мав би відрізняти їх від мусульман. Талібан пояснює, що цей крок мав би послужити для захисту немусульман від релігійної поліції, яка заганяє людей до мечетей на примусову молитву. Ірландська газета «Айріш таймс» порівнює змушування представників етнічних меншостей в Афганістані носити ідентифікаційні знаки із практикою нацистів у гітлерівській Німеччині, які змушували євреїв носити жовті шестикутні зірки на їхньому одязі. Історія знає чимало подібних прецедентів, пише на закінчення газета, які свідчать, що наступний етап може бути трагічним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG