Доступність посилання

ТОП новини

Оголошене вчора сенатором Джеффордсом рішення про вихід із Республіканської партії - кардинальним чином поміняло розміщення сил у Сенаті Конгресу США


Оголошене вчора сенатором Джеффордсом рішення про вихід із Республіканської партії - кардинальним чином поміняло розміщення сил у Сенаті Конгресу США

Про це сенатор повідомив у своїй заяві, яку він зробив у штаті Вермонт.

Республіканці втрачають більшість і автоматично позбавляються контролю над усіма сенатськими комітетами. Вперше з 1994 року демократи повертають собі контроль над сенатом, а лідером сенатської більшості стає сенатор-демократ Томас Дешл.

Дотепер сили республіканців і демократів були розподілені в Сенаті нарівно - у кожної з партій було рівно по 50 сенаторів, і сенатська більшість республіканців визначалося тим, що за американською конституцією головою Сенату є віце-президент США республіканець Річард Чейні. Саме його голос має вирішальне значення при голосуванні, коли голоси самих сенаторів розподіляються нарівно.

Тепер, після виходу Джеффордса з Республіканської партії і переходу в незалежні сенатори, у Сенаті буде 50 сенаторів-демократів, 49 сенаторів-республіканців і 1 незалежний сенатор. Голос віце-президента США Чейні як і раніше має вагу, але, з огляду на намір Джеффордса голосувати з більшості питань разом з демократами, республіканці зазнали поразки й утратили можливість контролювати американський Сенат.

Однією з причин виходу з Республіканської партії американський сенатор Джеффордс назвав те, що він не згодний, зокрема, із планами президента США Джорджа Буша з розгортання національної протиракетної оборони (НПРО).
XS
SM
MD
LG