Доступність посилання

ТОП новини

Львів: міжнародна конференція “Україна, Польща і розширення ЄС на Схід”


Львів: міжнародна конференція “Україна, Польща і розширення ЄС на Схід”

Київ, 25 травня 2001 - У 2003 році Польща може стати повноцінним членом Європейського Союзу. Відтак вона буде вимушена запровадити візовий режим для громадян України. Вже сьогодні чимало політиків вважають , що після входження Польщі у Євросоюз Україна знову опиниться перед “залізною завісою”. Про те, чи є альтернатива Шенгенській угоді і як би мав виглядати майбутній кордон між Європейським Союзом та Україною три дні дискутували учасники міжнародної конференції “ Україна, Польща і розширення ЄС на Схід”, що проходила у Львові.

Перед тим, як розпочати обговорення проблем майбутнього східного кордону ЄС, учасники конференції на власні очі змогли пересвідчитися у тому, як складно вже сьогодні перетнути український а також українсько-польський кордон. Через необлаштованість Львівського аеропорту, німецьку делегацію львівські митники перевіряли 2,5 години. Наступного дня учасники конференції мали планову поїздку до польського міста Перемишль. Вони ознайомилися не лише з інфраструктурою на кордоні, але й побачили, скільки часу займає оформлення документів. Отож , дві години чекання на митниці не могли не позначитися на характері дискусії навколо проблем облаштування майбутнього кордону між Україною та ЄС. Адже вже сьогодні тут щодня можна побачити у чергах десятки автомобілів, а на пішому переході - тисячі людей.

Провідний аналітик з Мюнхенського центру досліджень прикладної політики Іріс Кемпе під час пленарного засідання зазначила, що Україна не прагне змін, які б могли зробити ефективнішою роботу її прикордонних служб. Прості люди, продовжила Іріс Кемпе, не мають жодного впливу на парламент. Однак саме вони зацікавлені у полегшеній процедурі перетину українсько-польського кордону. На її думку, Україна і Польща мають запропонувати Європейському Союзу власне бачення того, як облаштувати свій спільний кордон тоді, коли Польща стане членом ЄС. На думку журналіста з Варшави Клауса Бахманна, було б доцільно запровадити дешеві, довготермінові візи , і безкоштовні одноденні. На що Майкл Емерсон співробітник центру європейських політичних студій з Брюсселя зазначив, що видавати безкоштовні візи ЄС має можливість. Однак лише в індивідуальному порядку,для людей, які проживають у прикордонних районах.

До того ж, за словами учасників конференції, безкоштовні візи сьогодні, як правило, отримують саме ті люди, які могли б за них і заплатити.

Під час дискусії говорилося і про те, що Польщі слід подбати про збільшення кількості своїх консульських представництв на території України. У майбутньому Варшава планує видавати 5000 віз щодня. За словами Іріс Кемпе, такої кількості віз буде недостатньо. Адже лише німецьке посольство в Україні щомісяця видає 40000 віз.

І на цьому можливості німецького дипломатичного представництва вичерпуються. Адже кошти, отримані за надання віз, а це 1, 5 мільйони марок, перераховуються у Федеративну Німеччину.

Вони не витрачаються для кращого технічного оснащення посольства. Візовий режим спричинить до фактичного закриття українського кордону і може зруйнувати торговельні зв”язки між двома країнами - застеріг у своєму виступі Майкл Емерсон. Так вже сталося свого часу, коли Франція закрила свої кордони для Марокко. На його думку, Європейський Союз міг би застосовувати якийсь пом”якшений варіант Шенгенської угоди у взаєминах з Україною.

Цієї ж думки дотримувалися і українські учасники дискусії. Культуролог та філософ Тарас Возняк зауважив, що Євросоюз дарма остерігається напливу нелегальних емігрантів з боку України.

Адже упродовж минулого року українські прикордонники затримали 15 тисяч нелегалів, що прямували на Захід через Україну.

А ще учасники конференції зауважили, що українському народові притаманна така нечувана на Заході річ як культура стояння в черзі, покори та терпіння. На думку доктора Іріс Кемпе, українці таким чином демонструють “слов”янську любов до страждання”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG