Доступність посилання

ТОП новини

Балкани


Балкани

Прага, 25 травня 2001 – Західні газети присвячують низку коментарів четверговому введенню югославських військ у буферну зону на кордоні Сербії із краєм Косово, а також недавній заяві міністра оборони США Рамсфельда про намір вивести американські миротворчі підрозділи з Боснії.

Деякі оглядачі критично оцінюють можливі наслідки обох цих кроків.

Коментуючи розміщення югослаських військ на півдні Сербії, оглядачка газети «Нью-Йорк таймс» Карлотта Ґалл характеризує цей захід, як «один крок вперед, три кроки назад». Автор, посилаючись на повідомлення відомства ООН у справах біженців, пише про зростаючий страх серед албанського етнічного населення у районах, які в четвер перебрали під свій контроль сербські підрозділи. Оглядачка наводить при цьому заяви албанських повстанців, які, за її словами, не надто довіряють сербським обіцянкам, проте залишають ці терени, покладаючись на підрозділи НАТО і міжнародних спостерігачів, які стежитимуть, щоб сербська поліція і війська не кривдили албанців у згаданих районах. Проте, на відміну від цього погляду, інші коментатори вважають рішення союзу НАТО й Організації Об’єднанних Націй про передання південних районів Сербії під контроль Бєлграда правильним. Вони зазначають, що цей крок погасить одне із вогнищ неспокою на Балканах і послужить уроком для албанських екстремістів, які удар НАТО по Югославії за етнічні чистки в Косові сприйняли, як зелене світло для розгортання сепаратистських рухів у сусідніх з Косовом країнах.

Тим часом газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить коментар колишнього міністра закордонних справ Австралії Ґарета Еванса, в якому автор критикує намір Вашінгтона вивести американські миротворчі підрозділи з Боснії, називаючи цю ідею передчасною, яка не допоможе справі зміцнення миру на Балканах. На думку автора, хорватські і сербські екстремісти можуть неправильно зрозуміти виведення американських миротворців і сприйняти це, як сигнал для перегляду Дейтонської угоди про миротворчі сили в Боснії. Ці сили, як вважає автор, ще не закінчили своєї місії і є потрібні в Боснії саме тепер, останнім часом, коли стабілізація становища опинилася під загрозою. Еванс вірить, що багатонаціональну Боснійську державу можна збудувати і американські миротворчі підрозділи мали б послужити запорукою цього.

Оглядачка газети «Вашінгтон пост» Нора Боустані аналізує тим часом заяву міністра закордонних справ Греції Папандреу, який наголошує на важливості місії миротворчих сил на Балканах і на потребі залишити їх тут до цілковитої стабілізації становища. Нині, як вважає Папандреу, ситуація не настільки стабільна, щоб можна було говорити про виведення миротворчих підрозділів не лише американських, а будь-яких інших.
XS
SM
MD
LG