Доступність посилання

ТОП новини

Чи може спалахнути футбольна війна між Україною і Росією?


Чи може спалахнути футбольна війна між Україною і Росією?

Прага, 29 травня 2001 – За повідомленням російської преси вчора на засіданні Європейського суд з прав людини у Страсбурзі відбулося попереднє слухання з так званої «справи Едуарда Цихмейструка». Тут розглядається позов Всеукраїнської національної профспілки «Футболісти України» до Федерації футболу України і комітету ФІФА зі статусу гравців. Щось подібне виникає з іншим українським футболістом – Андрієм Карякою, якого минулого тижня включено одночасно до заявок двох футбольних збірних – України і Росії. Чи не йдеться знову про черговий спалах футбольної війни між країнами-сусідами?

Виглядає так, що першим запросив до своїх лав Андрія Каряку наставник української збірної Валерій Лобановський. Колишній гравець київського ЦСКА, Каряка грає цього сезону за російський клуб «Крилья Совєтов» з Самари і проявив себе у півзахисті нової команди так, що викликав зацікавлення не лише в Києві але й у тренера російської збірної Олега Романцева. Дивне те, що Андрій побував цими днями у Києві і в понеділок з’явився на підмосковній базі російської збірної. Ще у п’ятницю російська газета «Спорт-Експрес» оприлюднила інтерв’ю Андрія Каряки у якому він сказав: «Мені доведеться приймати дуже не просте рішення, можливо найважче у моєму житті і я поки-що не знаю, яким воно буде. Необхідно буде все дуже прискіпливо зважити, всі «за» і всі «проти». Прагнутиму почути поради від людей, яким я вірю, зокрема, від президента нашого клубу Германа Ткаченка». Ось тут і можливо є основа такого рішення футболіста, хоча досить дивним звучить, знову ж таки з сторінок російської газети, що Каряка «категорично відхилив запрошення Валерія Лобановського». Крім того у Києві отримали з Самари телеграму, в якій йдеться про незадовільний стан здоров’я Андрія, як головну причину того, чому він не зможе прибути на збір до Кончі-Заспи.

Ситуація загострилася після заяви президента Футбольної федерації України Григорія Суркіса, котрий сказав, що у випадку неявки Каряки на збір у Києві він може бути дискваліфікований. У відповідь на це російський візаві Суркіса Вячеслав Колосков заявив: «Якщо Каряка офіційно, у письмовій формі, виявить бажання виступати за збірну Росії, ніяких санкцій до нього застосоване не буде. Судячи з того, що півзахисник «Крильєв» провів тренування разом з іншими прибулими до «Бору» гравцями, вибір свій він вже зробив». Дивними є і ці слова російського футбольного функціонера, адже ж Каряка ще немає російського паспорта і тренер збірної Росії Олег Романцев зауважив, що питання про офіційний дебют цього футболіста найближчим часом ще не стоїть, бо він, насамперед, має здобути російське громадянство. А щодо участі Андрія Каряки у одному матчі української молодіжної збірної супроти Болгарії у серпні 1999 року, де він забив і гол, то цей матч, за інформацією російської газети «Спорт-Експрес», не був офіційно зареєстрований ні ФІФА, ні УЕФА. Але з приводу історії Цихмейструк у Москві також, свого часу, проявляли надмірний оптимізм і нині цей футболіст надового відлучений від футболу.

Нагадаємо, що обидві збірні проводять у суботу відбіркові матчі до чемпіонату світу – 2002. Росія зустрічається з югославами у Москві в ролі лідера своєї групи, випереджаючи швейцарців на п’ять очок, а Україна у п’ятій групі лишень третя, після поляків і білорусів, і її доведеться другого червня провести у Києві важку гру з норвежцями. Цікаво, який шлях на чемпіонат світу виявиться для Андрія Каряки коротшим – російський чи український? А може ця історія матеме для нього і дещо інший характер? Втім, це покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG