Доступність посилання

ТОП новини

Звіт Міжнародної Амністії про Україну


Звіт Міжнародної Амністії про Україну

Прага, 30 травня 2001 ― Правозахисна організація Міжнародна Амністія, яка є своєрідним наглядачем за дотриманням прав людини у світі, у середу відзначала свій 40-ка річний ювілей, до якого приурочено і оприлюднення в Лондоні щорічного звіту. Найбільшим досягнення України в галузі захисту прав людини за останній рік експерти Міжнародної Амністії визнали усунення покарання смертю з Карного кодексу. Але, на жаль, це був єдиний позитив, який відзначили міжнародні правозахисники.

Свій 40-ка річний ювілей правозахисна організація Міжнародна Амністія відзначає не лише святкуваннями у Лондонські штаб-квартирі, але з результатами річного моніторингу прав людини. Щодо України, у звіті за минулий рік Амністія починає із позитивного і завершує найбрутальнішими порушеннями прав людини. Позитив – це скасування Верховною Радою смертної кари і ратифікація 6 Протоколу Європейської Конвенції прав людини. Найганебніші порушення стосуються тортур, застосування сили правохоронними органами під час затримання, важкими умовами утримання в’язнів і переслідування за уникнення військовї служби через релігійні переконання і звісно зникнення журналіста Гергія Гонгадзе.

У звіті Міжнародної Амністії детально розписаний жахливий випадок тортування Анатолія Воскобойнікова, якого правоохоронні органи в Інакієво насильницькими засобами змусили зізнатися в скоєнні злочину. За даними Харківської правозахисної групи, на які посилається Амністія, Інакієвська міліція під колінами закувала руки обвинуваченого в кайдани, під руки просунула дерев’яну палку, підвісила його за цю палку між столами і била допоки він не згодився покаятися. Це сталося 3 роки тому, але очевидно, такі випадки тортур не поодинокі.

Від самого початку свого існування Міжнародна Амністія досліджувала порушення прав людини з боку владних структур. Її експерти наголошують, що найбільшим порушення з боку влади вважається безкарність. Ось що сказав в інтерв’ю Радіо Свобода представник цієї організації у Белграді Іван Фішер: “Безкарність для нас, це нездатність притягти до відповідальності тих, хто вдається до тортур і знущань, які ми вважаємо найсерйознішими порушеннями прав людини.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG