Доступність посилання

ТОП новини

Розширення ЄС і обмеження щодо нових членів


Розширення ЄС і обмеження щодо нових членів

Прага, 1 червня 2001 – У минулу середу в Брюселі країни – члени Європейського Союзу в основному домовилися про спільну позицію щодо обмеження вільного руху трудових ресурсів з теренів нових членів спільноти. Виглядає так, що для переважної більшості країн, котрі вступають до ЄС, буде введено семирічна заборона щодо вільного найму. Хоча не виключено, що деякі деталі цих ухвал будуть ще обговорюватися за два тижні на Ґетеборзькому (Швеція) самміті ЄС.

Шведський представник, країна якого нині головує в ЄС, повідомив журналістів, що в цілому країни-члени спільноти домовилися про наступний підхід до обмежень для руху трудових ресурсів з нових країн ЄС: Два роки триватиме перехідний період, під час якого працівники з нових країн ЄС не матимуть права вільного найму на теренах нинішньої 15-ки союзу і мусять виправляти дозвіл на працю, що практикується тепер. Через два роки країни 15-ки, які бажають продовжити заборони ще на три роки, мусять повідомити про це Європейську комісію. Через цих три роки кожна з країн-ветеранів ЄС може отримати від Єврокомісії продовження заборони на такий трудовий найм ще на два роки. В цілому обмеження можуть тривати сім років, як того хочуть, насамперед, Австрія та Німеччина. Але кожна країна 15-ки може з самого початку дозволити вільний доступ на свою територію працівників з нових держав ЄС. Можливо того хочуть, наприклад, Іспанія і Португалія, які вносили у середу напругу в Брюселі якраз своїми погрозами заблокувати прийняття згаданих обмежень, пам’ятаючи те, що подібні заходи застосовувалися колись і до них. Представники Іспанії прагнули пов’язати ухвалення згаданих наймових обмежень для новачків ЄС з гарантіями фінансової допомоги своїм відсталим реґіонам. Франція також пов’язувала свою згоду з фінансовими дотаціями ЄС для аграрного сектору. І Швеції, як головуючій, довелося докласти чимало зусиль щоб затяжні дискусії щодо умов руху трудових ресурсів для нових членів ЄС не були перенесені на самміт в Ґетеборзі, який запланований на 15-16 червня.

Але складність проблеми, як виглядає, не вичерпана. Сьогодні у Брюселі відбувалося обговорення питань обмежень руху трудових ресурсів з Чехією, Польщею, Угорщиною, Словенією, Естонією та Мальтою. Не виключені подібні дискусії на самміті міністрів - 12 червня у Люксембурзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG