Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр закордонних справ Югославiї Горан Свiланович на нарадi мiнiстрiв НАТО i ЄС у Будапештi заявив, що його країна прагне стати членом “Партнерства заради миру”


Мiнiстр закордонних справ Югославiї Горан Свiланович на нарадi мiнiстрiв НАТО i ЄС у Будапештi заявив, що його країна прагне стати членом “Партнерства заради миру”

Бєлград, 1 червня 2001 – Це ще один знак, що Бєлград поглиблює стосунки з усiма структурами Заходу.

Колишня Югославiя не була членом Варшавського пакту. Все ж, її армiя розвивалася пiд впливом радянської й була озброєна переважно радянською зброєю. У березнi 1991 року югославсьий мiнiстр оборони побував у секретнiй мiсiї в Москвi, вимагаючи пiдтримку вiйськових кiл тодiшнього СРСР для вiйськового перевороту у Белградi. В серпнi того ж року, в час пучу у Москвi, сербськi генерали випивали шанпаньське. Росiйськi генерали, в свою чергу, пiдтримували своїх бєлградських колег у вiйнi за створення великої Сербiї.

Пiд час авiа-кампанiї НАТО до Югославiї разом з так званими козацькими отаманами прибували й росiйськi генерали, якi запевняли сербiв, що велика Росiя допоможе балканським братам. Пiд їхнiм впливом, югославський парламент тодi ухвалив односторонню декларацiю про приєднання до союзу Росiї й Бiлорусi. Проте, усе й завершилося на цiй безглуздiй декларацiї, на яку Москва нiколи не вiдповiла. Росiї поряд з чеченською не була необхiдна й балканська авантюра.

У жовтнi минулого року певну роль в усуненнi режиму Слободана Мiлошевича вiдiграли i Збройнi сили. Провiднi генерали нарештi збагнули, що неможливо протистояти цiлому свiтовi. Пiсля полiтичних змiн окремi з них виступили за приєднання до “Партнерства заради миру”, а iншi навiть за те, щоби Югославiя стала членом НАТО. На вiдмiну вiд кiлькох поколiнь своїх консервативних попередникiв, для яких iдеалом була Червона армiя, теперiшнi югославськi офiцери – бiльш реальнi люди. В час авiакампанiї НАТО вони пересвiдчилися, до чого Збройнi сили призвела багатолiтня орiєнтацiя на Москву, тобто на росiйську вiйськову технологiю. Зрештою, вони знають, що Югославiя оточена країнами, якi є членами Партнерства заради миру та НАТО. Речник Генштабу нещодавно заявив, що група експертiв розробляє нову вiйськову доктрину, яка буде базуватися не на iдеологiї, а братиме до уваги новi полiтичнi й гео-стратегiчнi реалiї.

Таким чином розвалюються надiї росiйсьих та українських лiвих, що Югославiя стане їхньою союзницею. Бєлград пiсля усунення з влади червоних звертається не на схiд, а на захiд. До Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG