Доступність посилання

ТОП новини

Ніхто немає права на вето


Ніхто немає права на вето

Вільнюс, 1 червня 2001 — На сесії Парламентської Асамблеї НАТО в Вільнюсі в четвер прийнято дві резолюції – щодо вступу нових країн в НАТО і про стан в Південно-Східній Європі.

"Не буде вето на членство в НАТО" – зветься стаття в щоденному часописі "Вярсло жіньос" ("Новини бізнесу"). На сесії прийнято резолюцію, в якій висловлено заклик до Ради НАТО підтримати розширення Альянсу на празькому саміті в листопаді 2002 року. Резолюцію, чи декларацію, доповнено поправкою, що її запропонувала литовський парламентар Раса Юкнявічєне: "Асамблея стверджує право кожної демократичної європейської держави намагатися членства в НАТО, і на оце право не може накладатися вето будь-якою третьою країною". Декотрі вважають, що оця поправка призначена для Росії, висловилася ії автор Юкнявічєне, але насамперед, на її думку, вона призначена для західних країн.

Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон, який в четвер виголосив промову на вільнюській сесії Парламентської Асамблеї, наголосив, що НАТО дедалі дотримується політики відкритих дверей, одначе заявив, що ще зарано говорити про конкретні країни, які можуть бути кандидатами на членство в НАТО. "Керівик НАТО у Вільнюсі обіцянки не роздавав", зветься стаття у впливовому литовському часописі "Республіка". Провідний часопис "Лєтувос рітас" ("Ранок Литви") в п'ятницю присвятив вільнюській сесії ПА НАТО редакційну статтю, в котрій цитуються напівсерйозні, напівжартливі слова одного високопоставленого литовського урядовця. "Коли в мене питають, як я оцінюю вільнюську сесію Парламентської Асамблеї НАТО, я всім говорю, що в цьому випадку цілком підтримую московське ставлення. Присилати свою делегацію до Вільнюса Росія відмовилася тому, що оцей захід вона вважала ще одним великим кроком Литви до НАТО. З отакою оцінкою сесії я згідний на сто вітсотків".

Тепер, коли закінчився форум НАТО й більшість його вчасників вже попрощалися з Вільнюсом, справді ймовірно, що оцей захід може стати досить важливим кроком на шляху Литви до НАТО, говориться в редакційній статті. Водночас нагадується, що Парламентська Асамблея НАТО "в дійсності немає жодного впливу на рішення Альянсу, проте не слід забувати, що кожний делегат оцієї Асамблеї є парламентарем власної країни". Тому часопис вважає, що головною метою вільнюського заходу було набути якомога більше друзів серед парламентарів з країн Альянсу. Асамблея об'єднує 214 парламентарів з 19 країн НАТО та 73 парламентарів (в тому числі – 5 членів Сейму Литви) з 17 країн, які є кандидатами в НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG