Доступність посилання

ТОП новини

У Канаді резонансу набула стаття Віктора Ющенка у газеті «Globe and Mail» під назвою «Україна потребує допомоги»


У Канаді резонансу набула стаття Віктора Ющенка у газеті «Globe and Mail» під назвою «Україна потребує допомоги»

Торонто, 31 травня 2001 ― «Бджола збирає, але не їсть. Їй найменше дістається» - так, на думку Віктора Ющенка трапилося і тоді, коли Верховна Рада Украни висловила недовіру, очолюваному ним уряду.

Розмірковуючи разом із канадським читачем над питанням – кому це було вигідно? – Віктор Ющенко зазначає, що арбітром політичних процесів стали комуністи, які у час наближення наступних парламентських виборів, несподівано для себе отримали у Верховній Раді «золоту акцію», тобто, можливість впливати на ухвалення важливих рішень. «Події довкола відставки уряду, - зазначає колишній прем’єр-міністр України, - підтвердили кризу парламентської більшості». «Цей факт, - наголошує він у канадській газеті, - є, можливо, навіть вагомішим для українського суспільства, ніж відставка уряду, бо під загрозою опинилося проведення реформ».

Своїм головним сьогоднішнім завданням Віктор Ющенко назвав створення широкого демократичного об’єднання, яке б сповідувало не опозиційність, а налаштованість на конструктивні справи і яке б змогло консолідувати суспільство навколо утвердження в Україні законодавчої влади, здатної успішно завершити започатковані реформи. І у цьому аспекті, на думку автора статті, досвід провідних держав Заходу, у тому числі і Канади, для молодої української демократії є неоціненним.

«Я впевнений, - зазначає автор статті, - що не може навіть і йтися про будь-яке скорочення чи охолодження українсько-канадських відносин». Надзвичайно сильною і ефективною назвав екс-прем’єр-міністр України допомогу Канади у розвитку середнього та малого бізнесу, сільського господарства, у галузі інформаціфної політики та у питанні екологічної безпеки.

Автор статті з вдячністю згадав той факт, що саме Канада допомогає Україні представляти її інтереси у «Великій сімці» та НАТО, а обсяг її технічної допомоги Україні є одним із найвищих серед західних країн.

Віктор Ющенко відзначив той факт, що за часів діяльності його уряду торгівля між Україної і Канадою зросла вдвічі. «Україна – це на завжди. Впевнений, що Канада буде поруч з нами», - завершує статтю у одному з найвпливовіших канадських видань, газеті «Globe and Mail» екс-прем’єр-міністр України.

Коментуючи цей виступ Віктора Ющенка, канадські політологи, зокрема, акцентують на тому, що вперше зустрічаються з фактом, коли відправлений у відставку український урядовець, закликає не до опозиційних дій, а до конструктивної співпраці.

У інтерв’ю для «Радіо Свобода» відомий політолог, старший науковий співробітник Центру дослідження міжнародної безпеки Йоркського університету міста Торонто, доктор Тарас Козьол зокрема сказав: «Ця стаття колишнього прем’єр-міністра Віктора Ющенка дуже добра, бо якраз вона пробує позитивно акцентувати проблеми на Україні. Українська політична культура така, що вона не любить екстремістських та радикальних рухів, їй подобається більше поміркованість. Це показали події після 9 березня, коли багатьох людей, які до того часу, може підтримували опозицію в Україні, якраз відштовхнули від опозиції ці криваві події у Києві.

Якраз акцент Віктора Ющенка на позитивному замість негативного, якраз дає більше шансів об’єднати людей проти комуністів і щоб набрати більше голосів у Верховній Раді. Це надає можливість відкинути цей негативізм, який існує постійно в українській політиці і також дає можливість перебрати на сторону демократичного блоку багато поміркованих людей.

Хоча є багато проблем в Україні з питань політичних реформ, ринкових реформ та корумпованості і т.д., але стаття є повністю під впливом позитивізму. Якраз – це є стаття людини, яка не керується, з одного боку, емоціями або наріканнями, бо українці постійно нарікають, що вони бідні, такі нещасливі. Стаття є позитивною і це позитивне, помірковане послання, мені здається, може мати великий вплив. Але тут видно треба, щоб це дістало широку підтримку, особливо, від існуючої еліти».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG