Доступність посилання

ТОП новини

Польська «Реч посполита» про візит Папи Римського до України та особливості «черномирдінської дипломатії»


Польська «Реч посполита» про візит Папи Римського до України та особливості «черномирдінської дипломатії»

Варшава, 1 червня 2001 ― Першою заповіддю дипломата є невтручатися у справи країни, де він акредитований. Віктор Черномирдін, - пише газета «Реч посполита» у останньому травневому числі, - дипломатію розуміє по-іншому.

Він у Києві, виявляється, перебуває не для того, аби мовчати, коли господарі країни, що його акредитувала роблять щось не так, як подобається Москві. А Москва, властиво, вважає, що запрошення Святійшого отця в Україну – це помилка президента Л.Кучми. Отож, картаючи, - пише польський щоденник «Реч посполита» , - українців за запрошення Папи, В.Черномирдін, який перед виїздом до Києва отримав благословення патріарха Алексія Другого, виступає у подвійній ролі – репрезентує і російську державу, і російське православвя. І це вважають польські політики є новим у закордонній політиці сучасної Росії. Решта в її політиці,- зазначають поляки, - це усталена віками традиція.

Коментар достатньо різкий, що не властиво полякам, які, загалом, висловлюються про події в Україні і інших державах досить обережно, шануючи принцип невтручання.

Одначе, тема візиту Святійшого отця для поляків надзвичайно важлива, бо поляки дуже пишаються Папою. Багато політиків визнають Святійшого отця найвищим для себе авторитетом. Наприклад, в одному з останніх інтерв’ю про це заявила і дружина президента Польщі пані Йоланта Кваснєвська. На запитання: «Хто є для неї взірцем людини в найвищому розумінні цього слова?» дружина президента Польщі відповіла:«Святійший отець».

Портрет Папи є в Польщі у кожній школі, в лікарнях, навіть в магазинах і дискотеках, а гасло «Залишайся з нами» було найпопулярнішим серед польської молоді під час візиту Папи до Польщі, де його вітали мільйони хлопців і дівчат.

Тому, коли в Польщі, наприклад, стало відомо, що у більшості ВУЗів Львова перенесли сесію студентів з метою, аби молоді не було на час червневого візиту Святійшого отця у Львові, ця новина викликала подив. Бо з яких би міркувань не робили такого кроку українські, себто, львівські обласні власті, Святійший отець був би гірко розчарований, якби довідався, що хоч один юнак чи дівчина, які хотіли потрапити на зустріч з ним, були змушені виїхати з міста за розпорядженням львівської обласної ради.

Ми згадували про те,що поляки пильно стежать за всім, що стосується підготовки до візиту Папи в Україну. Як позитивний момент у цьому процесі польська преса відзначає тверду позицію президента України Леоніда Кучми.

Та ж «Реч посполита» у наступній замітці про Україну цитує слова Леоніда Кучми про те, що візит Папи є потрібним Україні. Цією фразою,- зазначає польська газета, - президент України дав чітку відповідь головним супротивникам приїзду Папи, Московській патріархії.

З часу початку касетного скандалу – це перша замітка, де про Леоніда Кучму у Польщі пишуть достатньо тепло і, навіть, з симпатією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG