Доступність посилання

ТОП новини

З’їзд слов’янських народів Білорусі, Росії і України


З’їзд слов’янських народів Білорусі, Росії і України

Прага, 1 червня 2001 - Сьогодні у Москві розпочався перший З’їзд слов’янських народів, у якому беруть участь понад 800 делегатів із Росії, України і Білорусі, а також гості з інших країн так званого «близького і далекого зарубіжжя».

Голова організаційного комітету з’їзду, спікер Державної Думи Росії Генадій Селезньов висловив сподівання, що цей з’їзд стане стартовим майданчиком для широкого об’єднаного руху усіх слов’янських народів.

За підсумками дводенного З’їзду слов’янських народів Білорусі, Росії і України, його організатори планують схвалити низку документів, серед яких - Заява З’їзду, в якій мало б бути записано, що «створення політичного Союзу - є запорукою порятунку триєдиного народу». Учасникам форуму також запропоновано схвалити «основні напрямки спільних дій словянської спільноти трьох країн». У проекті цього документу передбачено створення низки громадських структур та організацій, зокрема: Союзу слов’янських організацій трьох країн, Слов’янського соборного банку, Торгово-промислової та Інвестиційної компаній, а також Слов’янського інформаційного агентства. Окрім цього делегати З’їзду мають схвалити Статут «Собору слов’ян Білорусі, Росії і України» - керівного органу, який мав би почергово знаходитися у Москві, Мінську та Києві.

Привітання з’їздові надіслали президенти Росії і Білорусі. Володимир Путін побажав форуму успішної роботи і висловив сподівання, що з’їзд послужить зміцненню слов’янської єдності. А Президент Білорусі Олександ Лукашенко, наголосив, що «порятунок і сила слов’ян в єдності та побажав «подальшого розквіту трьом гілкам одного історичного кореня». До учасників форуму з привітанням звернувся також патріарх Московський і всієї Русі Алексій Другий, який зауважив, що Росія, Україна і Білорусь пройшли «хрещення в єдиній київській купілі», мають одну історію і «не можуть жити одна без одної».

Тим часом голова оргкомітету з’їзду, спікер Державної Думи Росії Генадій Селезньов заявив, що у своєму прагненні до об’єднання, слов’яни «в жодному випадку не мають на увазі відособлення від інших народів, а, навпаки, прагнуть до ще більшого зближення з ними». Селезньов позитивно оцінив поступ на шляху формування Союзної держави Росії і Білорусі. «Ми, - наголосив Селезньов, вітаємо приєднання до цього союзу на добровільних принципах усіх сусідів Росії».

Слід зауважити, що днем раніше на самміті СНД у Мінську Президент України Леонід Кучма, відповідаючи на запитання агентства «Інтерфакс-Україна», заявив, що Україна не збирається приєднюватися до Союзу Росії і Білорусі, і що для неї не існує альтернативи інтеграції до Європейського Союзу.

З цього приводу інтернетівське видання «Кореспондент-net» згадує, що ще на початку березня, висловлюючи підтримку новому комуністичному керівництву Молдови, Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що якщо Молдова, Білорусь і Росія «оточать щільним кільцем Україну», то їй не залишиться нічого іншого, як вступити до Союзу Росії і Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG