Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід – напруга не спадає


Близький Схід – напруга не спадає

Прага, 4 червня 2001 – На Близькому Сході триває вельми напружена ситуація. Терористичні акти минулих вихідних є цьому підтвердженням. Ізраїль дає чільному представникові палестинців Ясірові Арафатові «один або два дні», щоб довести на практиці бажання дотримуватися проголошеного перемир’я.

Звичайно, що ізраїльська сторона немає ілюзій з приводу масштабів можливого перемир’я з палестинцями, бо вже після терористичного акту самовбивці в одній з тель-авівських дискотек у минулу п’ятницю, коли загинуло більше 20 осіб і близько ста отримало різні поранення, 13 палестинських організацій, рахуючи й «Хамас», «Ісламський джихад» та «Фатх», заявили у неділю, що продовжать непримиренну боротьбу проти Ізраїлю. І це відбувається, не зважаючи на суботній наказ Ясіра Арафата припинити вогонь. Ізраїльский прем’єр Арієль Шарон заявив у неділю, що він не вірить ніяким заявам, а лише практичним діям і не знає, чи заява Арафата тактичний крок, чи щось інше.

Нема кінця й міжнародним ініціативам щодо посередництва між палестинцями та Ізраїлем. У ці дні свої послуги запропонував міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер, котрий прибув до Ізраїлю за кілька годин перед атентатом в Тель-Авіві. Він зустрічався в суботу і неділю з Ясіром Арафатом, в неділю ж розмовляв з Арієлем Шароном. Фішер умовляв лідера палестинців аби той реалізував можливість перемир’я, на що залишаються лічені години. « Вдалося досягти дводенного терміну. Обидві сторони тримаються у даній ситуації з почуттям відповідальності»-підкреслив німецький дипломат. Йошка Фішер продовжив своє перебування у реґіоні більше запланованого і залишався в Тель-Авіві ще й у понеділок. Держсекретар США Колін Пауел закликав у неділю Ізраїль до стриманості і висловив надію на те, що палестинська влада розпочне реальну боротьбу з тероризмом.

Тим часом, у понеділок вранці в єврейському населеному пункті Баркан на західному березі Йордану стався вибух, ніхто не постраждав, сьогодні надходили й інші повідомлення про терористичні вилазки екстремістів. Не припинялися збройні акції палестинських терористів і в неділю увечері. Прем’єр-міністр Ізраїлю Арієль Шарон заявив, що не буде здійснювати заходів у відповідь на терористичний акт на дискотеці, однак вимагає від керівництва палестинської автономії негайних кроків з метою припинення терору. Хоча влада в Ізраїлі не має особливих надій на закінчення атак палестинських екстремістів. Тому не дивно, що розпочалася активна стадія ізраїльської армійської операції з метою знищення бойовиків палестинських організацій «Хамас», «Ісламський джихад».

Виглядає так, що Ізраїль сподівається хоча б на часткове дотримання перемир’я, яке оголосив Арафат. І в ізраїльському уряді і в палестинському керівництві заявили про підтримку плану припинення насильства та відновлювальних заходів згідно з пропозиціями колишнього американського сенатора Мітчела. Але сторони не мають спільної позиції щодо реалізації цього плану. А тим часом сьогодні в реґіон прибули з миротворчою місією спеціальний посланець Росії Андрій Вдовін та представник Європейського Союзу Міґель Моратінос.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG