Доступність посилання

ТОП новини

Справжній рівень злочинності в Одесі приховується? Так вважає народний депутат України Віктор Шишкін


Справжній рівень злочинності в Одесі приховується? Так вважає народний депутат України Віктор Шишкін

Одеса, 5 червня 2001 - Так вважає народний депутат України Віктор Шишкін. Пропонуємо з ним інтерв’ю.

Ігор Столяров: Ви, як і народні депутати Едуард Гурвіц, Юрій Кармазин, є своєрідною персоною “нон грата” для підвладної преси. У зв”язку з цим, переконаний, нашим читачам було б цікаво довідатися про Вашу роботу у парламенті.

Віктор Шишкін: Головне завдання будь-якого народного депутата – законотворча діяльність. Ми працюємо максимально на 100 відсотків в цьому плані. Це пов’язано не лише з розробкою безпосередньо наших галузевих законопроектів, до яких я маю відношення, таких як Закон “Про судоустрій”, процесуальний кодекс. Це величезний комплекс праці, пов’язаної з діяльністю прокуратури, міліції.

До речі, беру я участь так само у розробці інших питань. Наприклад, від наших виборців з Одеси надійшли пропозиції, які стосуються закону “Про землю”. І я їх вніс у якості законодавчої ініціативи до порівняльної таблиці. Чимало зроблено під час обговорення і житлового кодексу.

Інша діяльність депутатів пов’язана з контрольними функціями парламенту. Це контроль за діями органів влади, за діями інших державних інституцій.

Я вже неодноразово давав інтерв’ю з цього приводу для преси та телебачення. На жаль, це інтерв’ю не було оприлюднено, а саме там я говорив про те, що наші контрольні функції були значно обмежені певними рішеннями конституційного суду. Нам, приміром, на сто відсотків заборонено втручатися у судову діяльність. Таким чином, ми тепер не можемо реагувати на скарги, пов’язані з діяльністю судів.

Наступне рішення Конституційного суду стосувалося саме діяльності прокуратури. Там теж наші можливості значно обмежені. І це за умови, що прокуратура відноситься до виконавчої гілки влади. Виконавча гілка влади підконтрольна парламенту в інших країнах. Саме тому, незважаючи на рішення Конституційного суду, я іноді все-таки надсилаю нашим прокурорським керівникам скарги від виборців Одеси зі своїми коментарями, нотатками.

Особливо мене обурило третє рішення Конституційного суду минулого року, після сумно відомого референдуму “за народною ініціативою”, яким скасовано багато наших повноважень які стосуються реагування на дії місцевих органів влади. Я вважаю, що на дії Сергія Гриневецького чи Руслана Боделана народний депутат України від міста Одеси, особливо який був обраний за можаритарною системою, зобов’язаний.

На данному етапі, мої зусилля, завдяки таким рішенням Конституційного суду, є дуже обмеженими.

Листи які я висилаю до Одеси на адресу місцевих органів влади частіше за все залишаються без відповіді. А якщо і відповідають - то це формальна відписка.

Ігор Столяров: Наближаються вибори до парламенту та мерії. Саме тому хочу дізнатися Вашу точку зору з приводу нинішнього стану життя в Одесі.

Віктор Шишкін: Якщо без конкретики, а в загальних рисах намалювати стан справ – в Одесі квітуче життя зупинилося. Дійсно, я вважаю що при керуванні містом Едуарда Гурвіца життя було більш жваве. Незважаючи на те, що в діях Гурвіца були елементи, пов”язані з порушенням законодавства (про що я неодноразово писав), але в цілому життя просувалося вперед.

Сьогодні в Одесі болото. Я знаю про чимало зловживань і порушень, пов’язаних з землею та її розподілом, з пляжами в місті Одесі. До мене зверталося багато виборців. Але, при сьогоднішній системі влади в державі подолати зловживання неможливо...

Місцева влада частіше сьогодні, зустрівши проблеми, посилається на загальнодержавну кризу. Саме місцева влада мала б турбуватися про наявність в Одесі нових робочих місць.

Влада мала б і контролювати виконання законів на території міста. Нічого з цього не робиться. У мене є дуже багато скарг на місцеві правоохоронні органи, установи охорони здоров’я тощо...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG