Доступність посилання

ТОП новини

Політичний скандал довкола “Чорноморнафтогазу”


Політичний скандал довкола “Чорноморнафтогазу”

Симферополь, 6 червня 2001 - У Симферополі знову вибухнув скандал довкола державного підприємства “Чорноморнафтогаз”. Тут вважають, що політично та економічно впливова сім’я Франчуків намагається поставити на чолі цього прибуткового і перспективного підприємства народного депутата України Ігоря Франчука.

Кримська влада сьогодні демонструє дивовижну єдність у підході до перспектив зміни керівництва державного акціонерного товариства “Чорноморнафтогаз” – одного з найприбутковіших і найпотужніших підприємства Криму. Голова Верховної Ради автономії Леонід Грач заявив, що кримський парламент проти роздрібнення “Чорноморнафтогазу” і відставки його керівництва. За словами спікера, видобуток природного газу – найперспективніша справа кримської економіки і саме Микола Ільницький – керівник цього підприємства – здатний цю справу рухати в інтересах суспільства.

Міністр економіки Криму Геннадій Говорущенко теж підтримує нинішнього керівника “Чорноморнафтогазу” Миколу Ільницького, якого називає “високоосвіченим і грамотним фахівцем”. Учора пан Говорущенко заявив, що “Чорноморнафтогаз” – на особливому рахунку кримського уряду, який виступає проти зміни керівництва цього важливого для автономії підприємства. За словами міністра, ще наприкінці минулого року уряд підготував і направив до адміністрації Президента України листа, у якому особливо наголошено на відсутності підстав для зміни керівника “Чорноморнафтогазу”.

Заступник голови цього Державного акціонерного товариства Анатолій Хачиян каже, що об’єднання “Нафтогаз України”, куди структурно входить “Чорноморнафтогаз” навмисно блокує його розвиток - встановленням високої фіксованої ціни на природний газ. Підприємство змушене обмежити видобуток газу на шельфі Чорного та Азовського морів, оскільки не може реалізувати весь його обсяг. Не маючи можливості продавати свій газ, підприємство не отримує прибутку, і, тим самим, позбавляється засобів для підтримки нормальної роботи, а також розвитку сировинної бази. Анатолій Хачиян заявив, що його підприємство "свідомо доводять" до банкрутства, аби замінити нинішнє керівництво. Зараз “Чорноморнафтогаз” забезпечує Крим природним газом більш як на 70% і має можливість постачати це паливо в інші регіони України, оскільки, видобуваючи сьогодні 780 млн. кубометрів газу, вже зараз здатний видати 3 млрди.

Сходже, саме така успішність підприємства привернула увагу деяких політиків і підприємців. Пан Хачиян не називає ніяких прізвищ, однак, парламентські та урядові джерела стверджують, що на посаду глави правління “Чорноморнафтогазу” претендує народний депутат України від Ялти Ігор Франчук – колишній президентський зять і син колишнього кримського прем’єра Анатолія Франчука, теж народного депутата. Сім’я Франчуків зберігає значний вплив як у Києві, так і в Криму. Але нинішня політична еліта автономної республіки не дуже бажає їхнього посилення на півострові, намагаючись недопустити переходу “Чорноморнафтогазу” під контроль Франчуків. Втім, як стало відомо, чергове засідання членів ради директорів “Чорноморнафтогазу” на вимогу керівництва “Нафтогазу України” відбудеться не в Симферополі, а в Києві. Тож прихід Франчуків зараз може зупинити лише президент України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG