Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльська газета «Новости недели» - інтерв’ю з головою жіночого лоббі в парламенті Наомі


Ізраїльська газета «Новости недели» - інтерв’ю з головою жіночого лоббі в парламенті Наомі

Єрусалим, 6 червня 2001 – За десять років діяльності жіночого лоббі в ізраїльському парламенті – Кнессеті – вдалося провести та ухвалити кілька законів на користь жінок. Сьогодні діє Закон про пенсії для домогосподарок, держава платить 80 відсотків коштів зі скарбниці жінкам, які потерпають від насильства у сім’ї. До директоратів державних установ тепер обов’язково залучають жінок. Помітно підвищилось число жінок у міських радах.

Проте, жіночому лоббі у Кнессеті доводиться нелегко, бо число жінок серед парламентарів становить всього 11 відсотків. Тепер жіноче лоббі змагається за впровадження закону, згідно з яким допомога матерям-одиначкам на виховання дітей буде сплачуватись до досягнення дитиною віку 21 року, а не 18-ти, бо після 18-ти молоді люди в Ізраїлі повинні служити три роки у війську й не можуть заробляти собі на життя.

Ще одне важливе питання – це надання коштів з державного бюджету на охорону здоров’я жінок. Чоловіки мають час звертатися до лікарів при симптомах хвороби, а жінки, перевантажені працею та сім’єю, не мають на це часу. Саме тому у жінок серцево-судинні хвороби виявляють здебільшого в останній стадії, коли лікувати їх вельми важко. У США, наприклад, на програму оздоровлення жінок держава асиґнує пів-мільярда доларів на рік. Серед інших ініціатив жіночого лоббі у Кнессеті – державна підтримка жінок-бізнесменів, розвиток та вдосконалення програми шкільного продовженого дня тощо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG