Доступність посилання

ТОП новини

Продовження інтерв’ю з народним депутатом Віктором Шишкіним: “Свобода слова в Одесі нині віддзеркалює свободу слова в Україні в цілому”


Продовження інтерв’ю з народним депутатом Віктором Шишкіним: “Свобода слова в Одесі нині віддзеркалює свободу слова в Україні в цілому”

Одеса, 6 червня 2001 -

Ігор Столяров: Ще одне актуальне питання – свобода слова. Після Вашого виступу та появи на екрані нардепа Юрія Кармазина в Одесі закрили популярну телепрограму “ОКО”...

Віктор Шишкін: Свобода слова в Одесі нині віддзеркалює свободу слова в Україні в цілому. Мабуть для влади міста питання свободи слова найбільш болюче. Я “розумію” сьогодні поведінку президента та його клевретів на місцях – Гриневецького та Боделана – з приводу затикання рота тим народним депутатам, які належать до опозиції.

Давайте подивимося: чотири народні депутати України, обрані за мажоритарними округами в Одесі. Двоє - у відвертій активній опозиції до Леоніда Кучми. Я ніколи не приховував своїх поглядів та брав активну участь у розбудові наметового містечка учасників акції “Україна без Кучми”, у його охороні, захисті. Я брав участь у всіх маніфестаціях під час тих подій.

Таку ж позицію займає і мій колега Юрій Кармазин.

Третій – Едуард Гурвіц - так само відноситься до антипрезидентської опозиції, хоча нині і не виявляє такої активності, як це робили я чи Кармазин.

Зрозуміло, що за цих умов президент та його посіпаки на місцях роблять все необхідне для того, щоб наш голос чути не було.

А коли ми вперше намагалися дати характеристику подій, пов’язаних з “касетним скандалом”, зі справою Георгія Гонгадзе, з діяльністю міністерств та відомств, проти яких парламент порушив питання про звільнення їхніх керівників – “останнє “ ОКО”” було остаточно закрито. Фактично, ми не маємо сьогодні можливості через державні та незалежні теле і радіостанції довести до народу свою думку. Це дуже прикрий факт.

Влада робить все можливе для того, щоби не лише наша думка не була доведена, але не були б надруковані аналітичні коментарі журналістів, статті щодо подій, пов’язаних з діяльністю опозиційних сил. Поширення такої інформації в Одесі карається закриттям.

Я вважаю, що сьогодні стан, пов’язаних із засобами масової інформації, в тому числі в Одесі, є набагато гіршим, ніж це було у 1988, 1989, 1990 роках, коли ще при владі монопольно була Компартія.

Навіть тоді я мав можливість, через мас-медія, довести свою точку зору до виборців. Нині народ тримають в інформаційній темряві.

Ігор Столяров: Яка Ваша точка зору з приводу криміногенної ситуації в Одесі?

Віктор Шишкін: Криміногенну ситуацію, на жаль, сьогодні проаналізувати досить важко. Я пригадую, як “мусували” це питання тоді, коли містом керував Едуард Гурвіц. Будь-яку рядову подію тоді роздували до невірогідних висот.

Сьогодні, я вважаю, що криміногенна ситуація набагато гірша, але про її стан продовжують замовчувати. Економічні та політичні розбори, які відбуваються Одесі, не набувають належного інформаційного резонансу. Ми не знаємо реального стану справ. Від нас приховують справжню картину, яка стосується Одеси.

Ігор Столяров. В Одесі незалежна преса, а так само видання в Інтернеті, останнім часом пишуть чимало про зв’язки Руслана Боделана з президентом холдингу “Синтез” Олександром Жуковим.

Чи знаєте Ви щось про цю справу?

Віктор Шишкін: Так, мені про цю справу відомо саме завдяки Інтернету. Я читав про це на сайті Агентства федеральних розслідувань. Все викладено, з моєї точки зору, дуже докладно. Детально викладена проблема та зв’язки певних осіб – Ангерта, Жукова, Боделана, Андрія Деркача та президента Леоніда Кучми.

Як ставитися до цієї публікації?

Давайте розпочнемо з фактів. Не всі факти на сьогоднішній день достатньо відомі, Але, відомим є факт про арешт Жукова ( завдяки Інтерполу в Італії) і про арешт його колег “по справі”. Це вже не є слова журналіста. Це є реальний факт, який мав місце.

Тепер, що стосується їхньої діяльності, пов’язаної зі зброєю. Певні експерти в Італії чітко визначили канал торгівлі зброєю, яка надходила і через порт Одеса. Це так само доконаний факт.

Тепер – чи пов’язані між собою особи, перераховані в статті на сайті Агентства федеральних розслідувань. Я вважаю, що підстав для недовіри оприлюдненої інформації немає. Я поясню свою позицію. Фактом є те, що, завдяки Інтернету, опозиційні журналісти ще жодного разу не помилялися.

За що було вбито Георгія Гонгадзе? Фактично - за подібні публікації у Інтернет-газеті “Українська правда”. Все, що там було оприлюднено, у переважній більшості мало місце і потім ставало реальним фактом.

Сьогодні ті, хто займається Інтернет-виданнями ( мають електронні газети та розповсюджують електронну інформацію), перевіряють данні, які поширюють. Вони не друкують неперевірених фактів.

Час, коли журналісти хапалися за щось “гаряченьке” і при цьому не звертали увагу на достовірність, пройшли. Журналісти вже багато чим навчені і є сьогодні у більш кваліфікованому стані, обережно поширюючи інформацію і знаючи, що вони за неї потім будуть відповідати.

Ігор Столяров: І останнє. Керівник міської міліції Володимир Жураківський на брифінгу для журналістів заявив про те, що у правоохоронних органів не має сьогодні достатніх підстав для перевірки діяльності в Одесі установ, підпорядкованих Олександру Жукову.

Віктор Шишкін: Я не знаю про такий виступ. Але, якщо це мало місце, то це зроблено якраз для того щоби не займатися перевіркою.

Згадаємо кримінально-процесуальний кодекс, підстави для відкриття кримінальної справи і підстави для перевірок. Саме будь-яке повідомлення, де можна вбачати те, що відбувся злочин, підлягають обов’язковій перевірці. І те, що каже чиновник від міліції, говорить або про його безпосередню зацікавленість, щоб такої перевірки не було, або про його низьку професійну підготовку. Одне з двох.

Можу пригадати ще один момент.

Той факт, що проти народного депутата України, керівника фракції “Відродження регіонів” Олександра Волкова відкриті певні кримінальні справи у Бельгії викликає чимало запитань. Він казав, що це не правда. Але, чому Він не бажає їхати в жодну з країн Шенгенської угоди, де його одразу б заарештували?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG