Доступність посилання

ТОП новини

Засідання “круголого столу” на тему: “Інтелектуальна власність в аудіовізуальній сфері”


Засідання “круголого столу” на тему: “Інтелектуальна власність в аудіовізуальній сфері”

Київ, 7 червня 2001 - Новітній час висунув на передній план питання уніфікації законодавцями різних країн законів та правил у сфері інтелектуальної власності. Велику увагу приділяє захисту авторських прав законодавець Європейського Союзу, що відбивається в документах, текстах директив, тощо. Комісія Ради Європи вказує на те, що уніфікація авторського та суміжних прав повинна відбуватися на основі “високого рівня правового захисту” і що такий захист дає змогу забезпечити підтримку та розвиток творчості в інтересах авторів, культурних індустрій, споживачів та суспільства загалом. Останнім часом в Україні теж продовжується процес удосконалення правової бази щодо правового забезпечення захисту інтелектуальної власності.

Саме насущним питанням інтелектуальної власності в аудіовізуальній сфері було присвячене засідання “круглого стола” сьомого червня у Києві.

Організаторами засідання на тему: “Інтелектуальна власність в аудіовізуальній сфері” - виступили Державний департамент інтелектуальної власності , Міністерство культури і мистецтв та Спілка кінематографістів України. У заході взяли участь Міжнародна асоціація авторів аудіовізуальних творів програми ТАЦІС “Інтелектуальна власність”, російська антипіратська організація РАПО, представники спілки кінематографістів, продюсери, дистриб”ютори .

Серед багатьох винесених на обговорення питань велике зацікавлення присутніх викликали передусім такі, як міжнародний досвід захисту авторських прав, впровадження в Україні міжнародних норм захисту прав в аудіовізуальній сфері, заходи державних органів влади в Україні щодо захисту прав інтелектуальної власності.

Попри те, що в квітні цього року побачив світ указ президента “Про заходи щодо охорони інтелектуальної власності в Україні”, а з четвертого травня набув чинності закон Верховної Ради “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення прав на об”єкти права інтелектуальної власності”, завдань та питань у сфері інтелектуальної власності в державі набагато більше, ніж відповідей.

Йшлося про те, що, на відміну від багатьох інших країн, Україна тільки розпочинає вирішувати такі проблеми. Для порівняння: у Франції питаннями авторських та суміжних прав займаються вже двісті років, в Італії відповідне впорядкування в галузі інтелектуальної власності ґрунтовно відбувалося з 1943 року, а товариства з колективного управління авторськими правами , крім Франції, працюють ще в Болгарії, Польщі та Естонії.

Чи подібні досягнення вже завтра стосуватимуться України –поки що невідомо. Для цього необхідно мати прозорий, чіткий закон про авторські та суміжні права, дія якого стане запорукою прозорості й чіткості розв”язання малих і великих проблем у сфері аудіовізуальної власності. І скористатися з напрацьованого міжнародного досвіду у згаданій сфері, яким з Україною, як бачимо, охоче діляться провідні фахівці Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG