Доступність посилання

ТОП новини

Керівник міліції в Одесі про справу Жукова і не лише про неї


Керівник міліції в Одесі про справу Жукова і не лише про неї

Одеса, 7 червня 2001 – Вельми актуальна тема в Одесі, пов’язана зі зв’язками нинішніх міських владоможців та президента голдингу “Синтез” Олександра Жукова, знову була порушена на зустрічі з журналістами керівника міського управління МВС Володимира Жураківського.

Як відомо з іноземної преси, пан Жуков є під арештом в Італії за підозрою у причетності до контрабанди зброєю до місць локальних конфліктів, але цього намагається не помічати ні міліція, ні міське керівництво Одеси. Фактом залишається і те, що у Морському транспортному банку і далі сконцентровані бюджетні кошти Одеси.

Журналістам стало відомо, що нині міліція не проводить перевірку діяльності Морського транспортного банку та зв’язків міського керівництва з Олександром Жуковим. Для Володимира Жураківського це питання виявилося “дуже складним для коментування”.

Він, зокрема, зазначив:

“Ми проводимо перевірку тоді, коли є для цього підстави. За надуманими мотивами мені чи моїм колегам робити не вдається. Ви ось кажете, що у європейській пресі пишуть про те...Є питання, сьогодні ми їх вирішуємо. Ми вирішуємо на підставі чого? Зібраних матеріалів, нашої оперативно-пошукової діяльності, актів ревізії.

Мають бути підстави для того, щоб ми сьогодні організовували комплекс заходів. Ми маємо одержати санкцію для цього... Багато з Вас, певно, знають закони про оперативно-розшукову діяльність. А тому те, що там пишуть у газетах європейських,.....на жаль, ми ще до Європи не їздимо, а лише мріємо.

Для нас це питання складне. Можливо, з часом пізніше...

І слід врахувати, що ми є територіальними органами. І проблем, ви знаєте, у нас маса . Ви ж нам зараз скажете: у нас є проблеми в охороні здоров’я...

Ми ж про це знаємо. Але, необхідно навіть один епізод закріпити таким чином, щоб не було запитань у слідчого про докази, які мають оперативні працівники в момент передачі матеріалів.

Тому що у нас більше адвокатів, ніж прокурорів та суддів, і всі зусилля спрямовуються, я думаю, з іншої сторони, для того, щоби діло зломити та не допустити справедливого вирішення.

Можливо, ми дійдемо до європейських стандартів. Будуть у нас незалежні прокурори, і вони матимуть засоби для того, щоб провести перевірку якогось банку. Для цього потрібні фахівці. Ви знаєте про це.”

На конкретне запитання, “що зроблено міліцією у плані перевірок оприлюднених в пресі матеріалів про Олександра Жукова та підконтрольні йому структури?” Володимир Жураківський відповів:

“Для того, щоб сказати, що зроблено, треба мати результати цієї роботи. А не тільки наші наміри і перші дії, які ми проводимо сьогодні. Мої колеги сказали б: “Шановні колеги, ми маємо відомості про те, що викрадена така то кількість грошей, ці гроші перераховані паном Жуковим до такого то банку в Латвії чи Литві, чи в інші банки, де ці гроші пропали... Для цього потрібен час, шановні”.

Єдине, що стало відомо на прес-конференції: нині в Одесі працює група фахівців з Міністерства фінансів, з контрольно- ревізійного управління. Про мету і завдання роботи фахівців журналістам, щоправда, не повідомили.

Цікавою була реакція керівника міського УВС на запитання щодо замахів на життя президента міської телекомпанії “Одеса-плюс” та депутата міськради Георгія Селянина. Щодо Коломея, пан Жураковський підсумував свою відповідь таким чином: “А що б зробили інші особи, якби вони хотіли зробити те, про що Ви мене питаєте? Я гадаю, що знайшлося б, і чим це зробити, і як зробити, і за яких умов. Ось такі обставини.”

Ця цитата, схоже, коментарів не потребує.

Як не потребує і та, що стосується пошуків замовників убивства головного редактора газети “Вечерняя Одесса” Бориса Дерев’янка.

З цього приводу пан Жураківський зазначив:

“Не затриманий той, хто організував цей злочин. Він перебуває у розшуку через Інтерпол. Коли його затримають і видадуть, тоді можна буде говорити про всі ці справи. А може ця людина скаже, що до цього не має ніякого стосунку. Це він уже буде розказувати тут... Але до сьогоднішнього дня він не з’явився до слідчого, який намагався з ним зустрітися неодноразово.

Таким же чином викликали його і до суду. Але громадянин Балашов не з’явився ні туди, ні сюди”.

За словами Жураківського, виявляється, що “міліція не спроможна виїхати за кордони нашої держави, затримати Балашова і доставити до нас. ”

На прес-конференції було також зазначено, що нерозкритими дотепер залишаються справи, пов’язані з викраденням Ігоря Свободи та Сергія Варламова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG